Hundar är inga modeprylar som måste vara med överallt

Bättre att träna hunden att vara ensam några timmar än att ta med den på kaféer och andra ställen.

Skribenten menar att vissa hundar har blivit accessoarer som ska tas med överallt.

Skribenten menar att vissa hundar har blivit accessoarer som ska tas med överallt.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Insändare2023-02-13 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den senaste debattfrågan på insändarsidan, vill jag bara komma med mitt förslag. Det gäller hundars vara eller icke vara på kaféer och andra ställen. Varför är det bara små hundar som ses på dessa ställen? Jo för att någon 22 årig tjej bestämt sig för att skaffa en liten, bjäbbig och ouppfostrad hund, som hon naturligtvis måste ta med sig överallt.

Måste dessutom hunden bäras, så vinner hon tydligen poäng. Två poäng om den har en speciell hundväska, tre om den har en hundvagn. (ja det finns sådana att köpa).

Allergiker finns i många olika nivåer. Vissa kan inte ens gå in på ett fik där det vistats en hund, hur liten och söt den än nu må vara. För att inte tala om astmatiker. "Men de kan väl gå någon annanstans" tänker ni då. Jasså, de skall inte få dricka samma modekaffe som ni gör?

Varför ser man sällan större hundar på fik? Kanske för att de som har större hundar är mer intresserade av att träna sin hund att inte bo i en väska. Utan den klarar sig själv hemma de 2–3 timmar ägarna skall gå på stan.

Nej, lämna hunden hemma om ni skall ut och fika på stan, det är faktiskt så enkelt. Den klarar sig ensam i 2–3 timmar om den blivit tränad att vara själv. Men är den lärd att följa med överallt, så är det ju ert fel i uppfostran av hunden. Eller är det så att ni tar med hunden för att era grannar inte skall behöva höra på skällandet medans ni är borta? Fortfarande ert fel i hundens uppfostran.

Någon ifrågasatte hur hundhår kunde komma upp på möbler, då hundarna höll sig på golvet. Den människan har nog aldrig sett hur dessa hundar daltas med på fiken, skall sitta i knät eller till och med på bordet, gärna på en egen stol.

Service- och ledarhundar är i alla fall tränade till att göra precis ingenting när de blir tillsagda om det. Sällan har man väl sett en labrador stå på ett bord för att "det ser så sött ut". 

Slutligen vill jag bara säga. Sluta skaffa hundar som accessoarer eller modeprylar. Tänk efter hur mycket tid ni har mellan era fikastunder och gympass, för att just fostra hunden till att vara en hund, innan ni skaffar den.