Hörselskadade måste få vara med i det dagliga samtalet

20 procent av befolkningen har hörselnedsättning enligt statistik. En person med en sån åkomma är inte dummare än de med god hörsel men har svårare att komma med i resonemanget.

Skribenten påpekar vikten av att även de med hörselnedsättningar kan vara med i det dagliga samtalet.

Skribenten påpekar vikten av att även de med hörselnedsättningar kan vara med i det dagliga samtalet.

Foto: Jörgen Hagelqvist/arkiv

Insändare2023-09-26 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra ofta bullriga miljöer, restauranger, danshak, med många fler offentliga platser har en ljudnivå som borde ha krav på hörselkåpor. Och så har vi typ Skellefteå Kraft arena där arbetsinspektion lätt kunde göra ett storkap. 

Men masstrycket är enormt, gillar du inte läget är du en fjant. I industrin finns det hårda bestämmelser på vilken decibelnivå det får vara. Vårt samhälle har minsann förändrats, det var inte bättre förr men det sunda förnuftet var förhållandevis bättre. Hoppas att nån kan instämma i att kravet på ljudnivåer ska förbättras. 

Om en säger ”jag instämmer” blir detta inlägg mångdubbelt slagkraftigare. Som vanligt kommer någon att säga; det är upp till dig att välja vart du går. Men att vi ”samhället” ska tillåta decibelnivåer som vi vet skadar människor är för mig helt fel. Och, som sagt, vi har redan 20 procent av befolkningen som har hörselnedsättning, hjälp dem att få vara med i det dagliga samtalet, vi behöver alla varandra. 

Tror också att vårt behov av att umgås har blivit än viktigare i och med AI, inte minst med att klara av mobilerna. Det den ena vet, ja det vet inte den andra och tvärtom. Då är det toppenbra att umgås i en tyst och bra miljö.