Horribelt– Norran har missat sin viktigaste roll

Vi har en lokal dagstidning som de flesta i kommunen nog vill läsa vid frukostbordet. Många håller sig också uppdaterade via norran.se som löpande lägger ut rubriker om diverse händelser.

Norran sköter inte uppgiften som samhällsinformatör, menar skribenten.

Norran sköter inte uppgiften som samhällsinformatör, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-02-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men ni, Norran, har fullständigt missat en av era viktigaste uppgifter. Det har bara på nytt bekräftats, om och om igen, under detta snökaos vi gått igenom. Ett praktexempel i nyhetsflödet är: ”Köbildning på E 4 i Skellefteå – körfält avstängt”. Då undrar man ju var detta är? Är det en olycka eller bara ett fordonsstopp? För att om möjligt kunna undvika den platsen både för sin egen och eventuellt för räddningsfordon eller bärgares skull. Men det går inte få reda på om jag inte först betalar för en prenumeration.

Vid olyckor, avstängda vägar, live-information om covid-19 och framför allt när polisen ber om allmänhetens hjälp är det er uppgift som Skellefteå kommuns huvudsakliga informationskälla att göra just detta – informera! Det handlar ju för guds skull inte om att ”man bara vill läsa tidningen gratis” som den förre chefredaktören så elegant uttryckte sig när samma klagomål framfördes i en annan insändare. 

Jag protesterar absolut inte mot att betala för en dagstidning. Inte när det kommer till att läsa artiklar och reportage. Utan detta handlar om att ni ska ha betalt för att vi ska kunna underlätta både för oss trafikanter och räddningspersonal samt för att vi ska kunna hjälpa polisen när de ber om det. Att polisen ber om allmänhetens hjälp och ni ska ha pengar för det är fullständigt horribelt! 

Kan ni inte förmå er med att informera invånarna ens när det kommer till säkerhet så kan ni lika gärna lägga ner flödet på webben och endast vända er till betalande prenumeranter. Då fyller er information via rubriker ingen funktion.

Lilla My

Svar direkt

Flödet på norran.se är ju primärt till för våra prenumeranter. Vi gör varje dag ett omfattande jobb med att serva våra betalande kunder med senaste nytt, inte minst när det gäller att följa utvecklingen i pågående händelser. Norran är inte en public service-verksamhet med allmän informationsplikt, utan ett företag där just relevant lokaljournalistik är vår viktigaste produkt. 

Visst innehåll på norran.se är öppet, som åsikts- och familjematerial, nyheter om akut allmän fara, myndigheters presskonferenser och polisens efterlysningar om tips kring grova brott eller försvunna personer. Kortfattad information om stora störningar brukar också ligga öppet. När det är högt nyhetstryck kan vi ibland missa i den bedömningen, men att all vår viktiga trafik-, väder- och pandemibevakning ska vara gratis, som många verkar tycka, är inte rimligt. 

Den som vill kan själv hitta fri information hos exempelvis Trafikverket, SMHI, kommun, region, polis och räddningstjänst, men vi jobbar med att sortera, fördjupa, paketera och presentera allt på ett samlat ställe. Om man tycker att den tjänsten – och andra uppdateringar om samhällsutvecklingen – är viktiga förutsätter jag att man också är beredd att betala en (relativt liten) slant, och därmed även stötta den lokala journalistikens fortlevnad.

Helena Strömbro Ershag, redaktionschef, Norran