Högt pris för barn med för stora förskolor

Skribenten förordar små förskolor istället för stora enheter.

Skribenten förordar små förskolor istället för stora enheter.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-04-06 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har jobbat på flera olika förskolor i Skellefteå kommun. Har personerna som bestämt att de bara byggs stora förskolor gjort studiebesök (Gärna under minst en dag) på olika förskolor? Har man gjort en stor intervjustudie med personal anställd på olika förskolor i Skellefteå samt en intervju med föräldrar?

Min upplevelse som anställd pedagog är att miljön på små förskolor är tryggare och mer hemlik. En stor fördel är att barnen känner all personal både alla pedagogerna och även kocken. På stora förskolor är de betydligt mer livat och de små barnen får inte samma trygghet som de behöver genom barnen och personalen inte känner alla barn. Anknytningen blir även försämrad för de små barnen pga vimlar av barn och vuxna samtidigt. De kan exempelvis vara ute fyra olika avdelningar samtidigt.

Självklart så förstår jag att de kan bli enklare med samordning när man har stora enheter. Men barnen får betala ett för högt pris. Barnen behöver trygghet och lugn och ro men detta är svårt att uppnå på stora enheter.

Förskolors utemiljö är också viktig, att de är bättre att inte vara nära en stor väg, vilket också bidrar till att barnen blir lugnare. Ett exempel som jag tänker på som blivit en klar försämrad miljö är att kommunen stängde ned Getbergets förskola, en lagom stor förskola som låg mitt i området och med lugn trafikmiljö och även bra förskolegård.

Barnen och personalen flyttades till Norrbacka förskola som ligger längs med Torsgatan, en gata med mycket trafik med mycket trafik av bland annat både stora lastbilar, bussar och bilar. Mycket oväsen och avgaser helt enkelt.

Nej, stora förskolor är inte för barnens skull utan för ekonomins skull. Men tänk på barnen också.

Skelleftebo