Skolmaten: Det slutar med en macka och ett glas vatten

Skribentens skolmatlunch brukar bli smörgås och ett glas vatten.

Skribentens skolmatlunch brukar bli smörgås och ett glas vatten.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2021-05-16 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läser på skolans matsedel och ser att det är något som jag inte gillar, så kollar jag på det andra alternativet och tänker att det låter gott. När jag kommer till matsalen upptäcker jag att det andra alternativet innehåller saker jag är allergisk mot. Till sist går jag till salladsbordet och ser att nästan alla sallader är blandade med massa olja, kryddor och sådant – så slutar det med att jag inte äter någonting eller kanske bara en macka och ett glas vatten.

För det första tycker jag att salladerna borde vara separerade och inte blandad med en massa kryddor och oljor. För det andra så tycker jag att alternativen ska vara så att alla kan äta dem. Till sist så tycker jag att det ska vara fisk en gång varannan vecka istället för en gång per vecka. 

Högstadieelev

Svar direkt

Dina synpunkter är jätteviktiga för oss som jobbar med skolmat. Självklart kan sallad serveras separerad och oblandad. Prata med kockarna i ditt skolkök och förklara hur du vill ha det så går det säkert att hitta en bra lösning.

Minst två olika rätter serveras varje dag, och den vegetariska rätten är alltid gluten- och laktosfri. Köken jobbar ständigt med att anpassa menyerna så att de ska passa så många som möjligt.

När det gäller fisk så följer vi Livsmedelverkets rekommendationer, och det innebär att vi serverar fisk en gång i veckan. Men fisk går att variera väldigt mycket. Tipsa gärna kockarna om fiskrätter som du tycker är goda. Återigen – här kan du och dina kompisar vara med och påverka.

Peter Lundmark, måltidschef, Skellefteå kommun

Carolin Palomaa, verksamhetsstrateg, Skellefteå kommun