Höger eller vänster, upp eller ner?

Insändare 10 september 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, nu ska vi bestämma oss för vilken politisk inriktning vi vill ha i vårt samhälle de närmaste åren. Höger eller vänster. Upp eller ner. Vad är bäst för de flesta? 

När man lyssnar på debatterna som sänds i tv så kan det faktiskt vara rätt svårt att bli klar över var de olika partierna står i många frågor. En hel del av det som sägs verkar gå ut på att tala om hur dåliga de andra partierna är, hur dom misslyckats med det dom skulle göra och hur deras kompetens som samhällsbärare bör ifrågasättas. Det kan faktiskt vara svårt att få klarhet i hur man vill genomföra en lösning på de problem vi har i samhället, detta eftersom debattörerna alltför ofta hemfaller till att smutskasta andra partiers misslyckanden.

Borde dom inte lämna kritiken åt sidan och i stället säga: Så här tror vi att det bör gå att lösa det problem vi har sett. Vi tycker att man kan göra så här, rakt på sak utan att blanda in en massa kritik på hur illa det varit. Se framåt helt enkelt! Inte bara bakåt. Det som hänt kan inte göras ogjort och nu lämnar vi det!

Alltså.

Fråga 1. Hur tänker ditt parti lösa detta?

Fråga 2, Hur tänker ditt parti lösa detta?

Och så vidare, fråga efter fråga utan att blanda in andra. Parti efter parti talar om hur man bör lösa frågorna, då kan man kanske lättare fundera på vad som känns bäst.

Lägg undan den så vanliga taktiken man har att tala hur dåligt det regerande partiet löst sina frågor och ge besked i stället om hur ditt parti vill ordna det framöver. Tror att den debatteknik som nu är så vanlig med stark betoning på felsökning hos den andre, gör det svårt att få klarhet i hur man kan lösa en fråga utifrån ”mitt” partis metod.

Trots allt, tänk ändå så bra vi har det med demokrati vårt land och ingen Putin som stänger all opposition och inte tillåter folk att tänka själva.

Ove Vikdahl


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa