Hög tid att förbjuda all typ av telefonförsäljning

Socialdemokraterna har anlitat ett callcenter för att sälja lotter till sitt eget Kombilotteri. Hur omdömeslöst är inte det?

Skribenten menar att all telefonförsäljning är av ondo inte bara den för partiers lottföräljning.

Skribenten menar att all telefonförsäljning är av ondo inte bara den för partiers lottföräljning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-09-21 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Telemarketingbranschen är känd för aggressiva säljmetoder och påstridiga försäljare som stressar fram beslut och inte lyssnar på ett nej. Ingen blir väl förvånad när äldre personer känner sig lurade och manipulerade att köpa lotter man egentligen inte vill ha, har man svårt för att säga nej och inte vill vara otrevlig så åker man dit. Och då spelar det ingen roll om det är lotteri, bilförsäkring eller strumpor som säljs. De som ringer har bara en enda uppgift, sälj, sälj, sälj.

Nu står vår statsminister i tv och jämför telemarketing med gängkriminalitet. Äntligen säger jag. Att Ulf Kristersson går Sverigedemokraternas ärende och egentligen bara vill strypa Socialdemokraternas finansiering spelar såklart roll, men är han uppriktig i sitt uttalande så håller jag med.

Socialdemokraterna bjöd på öppet mål, man har länge vetat att deras lotteri har varit en nagel i ögat på partierna till höger och nu slog man själv i den sista spiken.

Nu är bara frågan om Ulf Kristersson verkligen vill stoppa det som han kallar för kriminalitet och bedrägeri. Tar den sittande regeringen chansen att göra det som alla svenskar längtar efter, att faktiskt fatta ett beslut som skulle göra livet bättre för hela svenska folket? Jag pratar såklart om ett totalförbud mot telemarketing och all form av telefonförsäljning. Att en gång för alla göra upp med oönskade försäljare som tjatar oss till att byta elavtal, teckna långa mobilabonnemang och köpa ännu fler av Postkodlotteriets dyra lotter. Nu är det upp till bevis och inte bara sikta in sig på socialdemokraternas finansiering.

Och vad det gäller folkrörelsens och de politiska partiernas finansiering så är jag övertygad om att det behövs en öppnare redovisning av de ekonomiska krafter som påverkar våra folkvalda. Politiska lotterier utgör i sig ingen risk för politisk korruption, annat är det med alla protokollfria möten där våra folkvalda möter och umgås med lobbyister. Vill vi ha koll så vore det väl rimligt att börja med att registrera alla lobbyister och deras uppdragsgivare. Om vi vill värna folkets makt och insyn i den svenska demokratin så skulle det göra större skillnad än att förbjuda ett lotteri.

Ulf Larsson