Hjältar som förtjänar något bättre

Hundmat för ett år kanske kan vara bra, men skribenten tycker att hjältarna förtjänar något bättre än så.

Hundmat för ett år kanske kan vara bra, men skribenten tycker att hjältarna förtjänar något bättre än så.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2022-12-27 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett tag sedan hölls den årliga Svenska Hjältar-galan. Vardagshjältar uppmärksammas för sitt mod, civilkurage och medmänsklighet. Dessa människor är fantastiska på många sätt och förtjänar verkligen att synliggöras. 

Men det som skaver är hela upplägget i tv-galan. Att se hela den egocentriska skocken kändisar i publiken, maximalt uppklädda, sitta och snyfta och samtidigt spegla sin glans i kamerorna, känns så fullständigt motsatt de värderingar som hjältarna står för. 

Jag vet inte om TV4 insett detta dubbla budskap och kanske vill göra en grej av det, men det är osmakligt, genant och ovärdigt den hedervärda hyllning som de faktiska hjältarna är värda. 

Hur vore det om publiken bestått av vanliga människor eller skolelever? Det hade sänt signaler om att värderingar är betydelsefulla. En annan skavande ingrediens handlar om de gåvor som hjältarna tar emot. En kille fick en aktivitet på ett upplevelsecentrum med studsmattor, en fick säsongsbiljetter till bandy, och en annan fick ett års hundmat och livslång hundförsäkring. 

Visserligen handlar kanske inte hjältegalan om ekonomiska belöningar, men hur svårt hade det varit att ge dessa enastående rollmodeller ordentlig hjälp i deras vardagliga hjälteinsatser? 

Det är synd att ett sådant hedervärt tv-program skall förminskas av den svenska kändisflocken som ändå ständigt står i rampljuset, och det är beklagligt att hjältarna ges billiga belöningar.