Hjälp – vi är sjuksköterskor, inte några barnmorskor

På akutmottagningen i Lycksele hanterar vi och omhändertar patienter som råkar ut för bland annat stora trauman, hjärtinfarkter och stroke varje dag. Vi är stolta över vår arbetsplats, den kompetens vi har och den insats vi gör för patienter årets alla dagar.

Sjuksköterskor i Lycksele är oroliga för framtiden när BB stänger.

Sjuksköterskor i Lycksele är oroliga för framtiden när BB stänger.

Foto: Jan Johansson/VK

Insändare2023-01-31 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi älskar vårt jobb och har väldigt roligt tillsammans. Men, på den senaste tiden har ett orosmoln exploderat över vår annars så trygga arbetsplats. Att BB-, gyn- och förlossningsavdelningen i Lycksele kommer hålla stängt på obestämd tid är det nog ingen som har missat. Denna information fick vi samtidigt som alla andra genom media, alltså några dagar innan det trädde i kraft.

Det är med stor oro i hjärtat vi inser att vi kommer att behöva hantera förlossningar, nyfödda barn som inte mår bra och akuta, gynekologiska tillstånd. Det här är patienter vi vanligtvis inte hanterar eftersom det kräver specialistkompetens. För att utbilda sig till barnmorska krävs det ett och ett halvt års universitetsstudier efter sjuksköterskeutbildningens tre år. Vi har fått några timmars information gällande akuta gynekologiska tillstånd och normala förlossningar samt hur viss utrustning fungerar. Ledningen för CFOG (centrum för obstetrik och gynekologi) hänvisar födande kvinnor och kvinnor med akuta, gynekologiska tillstånd till kusten, men att föda barn eller att bli akut sjuk är inget som går att planera i tid eller veta när det kommer att ske.

Vi känner också oro för patientsäkerheten för inlandets kvinnor och deras familjer. Men, vi tänker också ett steg längre. Vid en händelse att det kommer en födande kvinna till akutmottagningen i Lycksele så saknas rätt kompetens för bedömning, behandling och eftervård. Mamma och barn kommer alltså att behöva åka till Umeå eller Skellefteå. Det innebär att en ambulans från Lycksele kommer att behöva göra den transporten. Skulle då någon i Lyckseleområdet behöva ambulanstransport till lasarettet behöver någon av inlandets ambulanser åka till Lycksele för att vårda och transportera den patienten. Detta leder i sin tur till att den kommunen blir utan ambulans i flera timmar. På kvällar, helger och nätter finns det bara en ambulans i Lycksele, vilket i sig inte är något nytt. Men nu har det tillkommit en patientgrupp som kan komma att behöva långa ambulanstransporter och som det tidigare har funnits korrekt kompetens för att behandla i Lycksele. Det här kommer alltså indirekt att påverka hela södra Lapplands befolkning, oavsett om du är kvinna och ska föda barn, om din pappa får en hjärtinfarkt eller om din son ramlar och bryter benet i skidbacken.

Vi försöker se positivt på framtiden med en förhoppning om att BB-, gyn- och förlossningsavdelningen kommer öppna igen, men tiden innan skapar en otrygghet och en ovisshet hos oss sjuksköterskor på akutmottagningen i Lycksele som inte vet vad som förväntas av oss.