Historien om Vladimir Putin – från hjälte till skurk

Det har varit presidentval i Ryssland, och i rapporteringen kallar man Vladimir Putin för diktator, men en gång i tiden sågs han av många som en liberal reformator.

Skribenten berättar historien om Vladimir Putin, här på valdagen den 26 mars år 2000.

Skribenten berättar historien om Vladimir Putin, här på valdagen den 26 mars år 2000.

Foto: Alexander Zemlianichenko

Insändare2024-04-11 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kommer mycket väl ihåg nyårsafton 1999, vi kom hem från en arbetspass i skogen, något kortare den historiska dagen till ära.

Vi fick då höra den överraskande nyheter att Boris Jeltsin avgått från presidentposten, premiärministern Vladimir Putin hade utsetts till tillförordnad president i väntan på presidentvalet i mars 2000.

 Den dåvarande statsministern Göran Persson prisade den avgående Boris Jeltsin och hoppades att Putin skulle fortsätta reformpolitiken. Han nämnde dock ingenting om den omfattade korruptionen och oligarkväldet.

Det gjorde däremot industrimannen Percy Barnevik vid ett annat tillfälle. Han sa: "Hellre affärer med rövarbaroner än inga affärer alls.”

Det ryska presidentvalet hölls den 26 mars 2000, Putins främste utmanare var den 55-årige kommunisten Gennadij Ziuganov, han var ingrn "apparatpolitiker" utan tillhörde en något yngre generationen.

Minns ett nyhetsinslag om Ziuganov, han kom hem till sin lägenhet och möttes i dörren av katten, han verkade bli väldigt glad och tog upp den i famnen.

Ett mänskligt beteende jämfört med den tidens Putin som hade en stel, tafatt och närmast blyg framtoning.

Putin vann valet med 52 procent av rösterna, Ziuganov fick omkring 30 procent, den västinriktade nyliberale ekonomen Grigorij Javlinskij nådde 5 procent.

I det asiatiska Ryssland gick det sämre för Putin. I de stora industridistrikten som Kuzbass föredrog man Ziuganov och den oberoende kommunisten Aman Tulejev, populär guvernör i Kemorovo.

Minns ett tv-inslag, en reporter bad Ziuganov om en kommentar till valresultatet. Han sa endast: "Nu tar banditerna över.”

Under åren därefter hördes ofta positiva omdömen om Putin. Åren 2005-2008 var det högkonjunktur i landet tack vare höga oljepriser, det var guldåren i rysk ekonomi, enligt en ekonom.

Sveriges Radios mångårige korrespondent Maria Persson-Löfgren konstaterad euforiskt "den ryska björnen har vaknat”. Man diskuterade även vem som var mest liberal, Putin eller Dimitrij Medvedev som tog över presidentposten 2008.