Historien fortsätter att upprepa sig

Skribenten drar paralleller mellan Donald Trumps framgångar och dagens politiska situation i Sverige.

Skribenten drar paralleller mellan Donald Trumps framgångar och dagens politiska situation i Sverige.

Foto: Hyosub Shin

Insändare2022-10-28 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen kunde man se två Svt-dokumentärer om Donald Trump som visade hur det republikanska partiet tagits över av honom. Först togs inte Trump på allvar. Även när man insåg att man behövde hans väljare för att vinna makten i kongressen, trodde man att man skulle kontrollera honom. Istället blev det så att Trump tog över partiet och nästan ingen vågade gå emot honom trots att man privat var mycket kritisk. Trump blev alltså en förutsättning för att man själv skulle få makt.

Trots stormningen av kongressen, trots mängder av uttalanden från Trump som varit uppenbart lögnaktiga och som spätt på rasmotsättningarna, så vågar republikaner idag inte ta avstånd från honom. De har dragit slutsatsen att utan honom kan de inte vinna något kongressval.

Historien upprepar sig, för samma mönster gällde när Hitler kom fram i Tyskland. De konservativa politikerna i landet trodde att de skulle kunna kontrollera honom, istället var det Hitler som tog över.

Sverige är inte som USA idag eller som Tyskland på 30-talet. Ändå är det illavarslande att svenska borgerliga politiker i sin strävan efter makt är beredda att blunda för så mycket av det som Sverigedemokraterna står för.

För SD är invandrare roten till det mesta som är fel i vårt samhälle. Tills helt nyligen kunde Jimmie Åkesson inte välja mellan Putin och Biden samtidigt som flera SD:are deltog i ryska medier där man smutskastade Sverige. Vid årets val var SD det parti som hade i särklass flest kandidater på sina listor med anknytningar till kriminella gäng. SD är också partiet som har klimatförnekare på sin riksdagsbänk.

Dessa exempel borde ha räckt för att M, KD och L skulle ha avstått från samröre med SD. Till detta kommer att Rysslands nationalistiska krig mot Ukraina borde ha väckt större oro då det gäller SD:s nationalistiska budskap.

Idag har regeringspartierna accepterat det mesta av SD:s politik. Snart kan SD bli det helt dominerande partiet på den borgerliga sidan, om man inte vaknar upp. Varför ska man rösta på kopior om det finns ett original?

Hans Marklund