Kommunen övervakar personalen in i minsta detalj

Via övervakning pressar kommunen hemtjänstpesonalen, anser skribenten.
Via övervakning pressar kommunen hemtjänstpesonalen, anser skribenten.

Man kan inte tro att detta är sant. Har precis fått höra att personalen inom hemtjänsten i Skellefteå är bevakade in i minsta detalj, varje minut och steg.

Insändare 17 november 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen ska hela tiden logga in och ut med sina mobiltelefoner och granskas av storebror. När man på sitt arbetspass går för att läsa dokumentation eller går på rast och lunch är bara några exempel. Det är till och med uträknat hur många minuter man har på sig för att förflytta sig till och från den man ska hjälpa. Allt detta ska registreras så man inte stannar en minut för länge. 

Snacka om att göra en redan stressad och pressad arbetsgrupp ännu mer pressade.Tänk på detta ni som är vårdtagare och anhöriga, det finns ingen tid att stanna längre än den som är beviljat. Ni som jobbar inom hemtjänsten borde verkligen uppmärksammas och få högre lön. Är detta verkligen rimligt och hur länge ska personalen orka?

Orolig

Svar direkt

Jag håller med om att hemtjänstpersonalen är fantastisk och förtjänar att uppmärksammas. Närvaroregistrering som du beskriver, med hjälp av mobiltelefonen, har vi i Skellefteå kommun använt oss av de senaste tio åren. Den används i huvudsak för att säkerställa att alla individer får det stöd som man har blivit beviljad. 

Närvaroregistreringen ligger även till grund för den avgift individen får betala. Hemtjänsten består av en stor logistikplanering för att alla ska få stöd på den tid man behöver. Det vi har gjort den senaste tiden är att vi har digitaliserat planeringen, vilket gör att personal får med sig sin planering och de uppgifter man behöver vid besöket i telefonen. 

Precis som tidigare är planeringen ett stöd till personalen. Vi arbetar hela tiden för att utveckla det tekniska stödet så att hemtjänstpersonalen ska kunna utföra ett bra arbete och undvika onödiga resor och på så sätt förbättra arbetsmiljön.

Peter Näsström, verksamhetschef Skellefteå kommuns hemtjänst

Ämnen du kan följa