Havsbaserad vindkraft i norr är dömd att misslyckas

Stoppa planerna på storskalig vindkraft i vårt känsliga innanhav. Piteå kommun säger nu nej till projektet Bores Krona, Robertsfors kommun säger också nej till projektet i havet i närområdet.

Att bygga havsbaserad vindkraft i Bottenviken är en usel idé, menar insändarskribenten.

Att bygga havsbaserad vindkraft i Bottenviken är en usel idé, menar insändarskribenten.

Foto: Magnus Pehrsson

Insändare2024-10-10 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gällande Bores Krona har försvarsmakten sagt nej två gånger och generellt säger Sjöfartsverket nej till vindkraft i hela Bottenviken eftersom snurrorna skulle försvåra för isbrytarna. Att sjöfarten fungerar året om är livsviktigt för industrin i norr. 

Havsbaserad vindkraft i arktisk miljö är dömt att misslyckas. Tuff miljö för snurrorna med snöstormar, åtskilliga minusgrader och isbildning på rotorbladen som ett brev på posten. Från Storbritannien kommer larmrapporter om att vindkraftverken i havet har en livslängd av blott 15 år. Slitaget på verk i Bottenviken torde bli än mer förödande.

Till detta tillkommer störningar på fågelsträcken, hinder för fiskerinäringen, en visuell katastrof för kustborna. Ett intensivt blinkande och blixtrande från hindersbelysningen omintetgör lyckan att bo naturnära med en obruten horisont och med en tillvaro utan ljus- och ljudföroreningar. 

Alla som bor naturnära vill nog behålla den känsla man upplever när man går ut en bitande kall vinterkväll och betraktar en gnistrande klar stjärnhimmel!

Torbjörn Eriksson