Hårda straff inte bästa åtgärden mot brott

Insändarskribenten tror mer på förbyggande åtgärder än hårda straff för att få bukt med brottslighet.

Insändarskribenten tror mer på förbyggande åtgärder än hårda straff för att få bukt med brottslighet.

Foto: Arkivbild.

Insändare2023-07-27 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå det här med hårdare straff som flera partier nu föreslår. Det är väl tveksamt om enbart hårdare straff minskar brottsligheten. Man kan inte heller historiskt se att hårdare straff skulle vara bästa åtgärden mot brott. Det skulle så fall mest fungera som ett slags skydd mot samhället under den tid som brottslingen sitter inlåst. 

Men, det kan tvärtom bli så att man får tips om nya brott i fängelset och som man kan utöva efter frisläppandet. Det man då föreslår för att minska brottsligheten är ofta åtgärder att vidta efter brottets utförande. Psykologhjälp, utbildning, arbetsträning, med mera. 

Allt detta är ju bra och har nog viss effekt. Men det pratas väldigt lite om förebyggande åtgärder, alltså om att ge människor goda värderingar som ger oss eftertanke före. Tror nog att goda levnadsregler ger anledning till eftertanke i livet i vissa situationer. Att man redan som barn får ta till sej goda levnadsregler. 

Tänker till exempel på skolan där det förr satt tavlor på väggarna med 10 Guds bud. Där det bland annat står: ”Du skall icke stjäla, du skall icke dräpa, eller ha begärelse till din nästas egendom, med mera. 

Söndagsskolan, konfirmationen och liknande ger också goda tankar och en hjälp till gott liv. Att försöka inhämta goda levnadsvisdomar från till exempel kyrkobesök, kloka livsfilosofer, (Dalai Lama, Desmond Tutu, med flera) konst, teater, och litteratur kan vara ställen som får oss att tänka efter ibland. Låt oss ta vara på det. 

Tro, hopp och kärlek är stora ting, men störst av allt är kärleken, som det står i Bibeln. Gillar vi någon gör vi ju inte denne illa heller. Alltså, både förebyggande och eftertanke kan vara en god väg. Eller?