Har vi i Ersmark blivit bortglömda av kommunen?

Jag är bosatt i Ersmark utanför Skellefteå. Det är en mysig liten by där de flesta hejar trots att man inte känner varandra. Något jag som inflyttad tycker är trevligt. Jag trivs här men något som inte är lika trevligt är våra vägar och grönområden som sköts under all kritik. Det ser, kort och gott, för jäkligt ut.

Så här ser många trottoarer ut i Ersmark, berättar signaturen Petra som får svar direkt av kommunen.

Så här ser många trottoarer ut i Ersmark, berättar signaturen Petra som får svar direkt av kommunen.

Foto: Privat

Insändare2024-10-22 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora sprickor på asfaltsvägarna där ogräs tittar upp. Ogräset växer även mellan trottoarkanterna och trottoarerna. På vissa ställen växer även mossa på asfalten. Detta är genomgående i hela Ersmark. Jag tror att jag talar för oss alla när jag säger att det ser fruktansvärt ut.

När den nya lekplatsen intill gångbanan vid idrottsplatsen byggdes för ett år sedan så lämnades flera högar med sand och grus samt en stor hög med bråte från skogspartiet som röjdes. Nästan allt ligger kvar, förutom några högar som nyligen jämnades ut över grusplanen.

Gräsklippningen i sommar har också varit under all kritik. Man väntar tills gräset blivit rejält högt innan man klipper, vilket leder till stora högar av gräsklipp eftersom man inte heller använder uppsamlare. Man tänker inte heller på att rikta utblåset in mot gräsmattan istället för ut mot trottoarerna, som därmed blir alldeles skräpiga.

Jag vill kunna vara stolt och inte känna att jag bor i en bortglömd, misskött by som är bra och fin på så många andra sätt. Jag tror att övriga Ersmarksbor håller med mig.

Petra

Svar direkt

Skellefteå kommun, liksom många andra kommuner, har ett åldrande gatubestånd eftersom många gator byggdes på 1960- och 70-talet. Detta innebär att vi har ett stort behov av underhåll som måste hanteras. Tyvärr räcker inte de ekonomiska resurserna till för att reparera eller bygga om alla gator. Därför måste vi prioritera och välja vilka gator som behöver åtgärdas först.

Vi prioriterar främst gator och vägar med hög trafik, gator där kollektivtrafik går samt gång- och cykelbanor och vissa villagator. I Ersmark planeras hela Linjegatan och delar av Målgatan att byggas om 2026, och många av cykelvägarna har redan fått ny asfalt de senaste åren.

Gräset klipps normalt sett var fjortonde dag, men sommarens väder gjorde att gräset växte extra mycket och blev ovanligt långt och tjockt. Tyvärr har vi inte budget för att klippa oftare, även om vi förstår att det finns ett behov, vilket vi beklagar. När vår vanliga gräsklippare gick sönder, användes en med sidoutkast, vilket troligen orsakade att en del gräsklipp hamnade på trottoaren. De grushögar och bråte som fanns vid den nya lekplatsen vid IP har nu tagits bort.

Mikael Lindholm, avdelningschef, Skellefteå kommun