Har kommunernas revisorer någon uppfattning?

Signaturen Skattebetalare ställer många frågor om Region Västerbottens felaktiga utbetalningar.

Signaturen Skattebetalare ställer många frågor om Region Västerbottens felaktiga utbetalningar.

Foto: Arkivbild

Insändare2022-02-23 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har varit tyst från länskommunernas revisorer med anledning av Region Västerbottens utbetalningar av lagstridiga arvoden.
Vad anser revisorerna i länets kommuner som är satta att granska kommunernas verksamhet om detta? Vad ingår i ett kommunalråds arbetsuppgifter? Samverkan/samarbete med Region Västerbotten – ingår det i arbetsuppgifterna eller inte? Om det inte ingår, har berörda kommunalråd varit tjänstlediga utan lön/arvode från kommunen, för sina sammanträden med region Västerbotten.

Av egen erfarenhet som tidigare förtroendevald i landstinget, som det hette på den tiden, har jag erfarit att samverkan/samarbetet mellan kommuner och region, tidigare landsting i stort sett sköts av tjänstemän.

I vanliga fall så brukar de som har förtroendeuppdrag med dubbla/höga arvoden försvarar sig med att man följt regelverket., vilket inte skett i detta fall.

Man kan göra jämförelser med personer som erhållit felaktiga ersättningar, typ sjukersättning i strid med gällande lagstiftning, blir återbetalningsskyldiga. Gäller samma lagstiftning för förtroendevalda politiker?

När kommer berörda kommuners revisorer att redovisa sina ställningstaganden i frågan om återbetalning?

Skattebetalare