Har kommunen planerat för säkra cykelparkeringar?

När en cykel kan kosta lika mycket som en begagnad bil är det inte så kul att behöva parkera på en vanlig cykelparkering.

Insändarskribenten efterlyser säkra cykelparkeringar och får svar direkt.

Insändarskribenten efterlyser säkra cykelparkeringar och får svar direkt.

Foto: Lukas Schulze

Insändare2022-01-20 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun arbetar för att öka cykelanvändandet, men som det ser ut nu så är transport till och från arbetet utformat för bilister. Fler och fler cyklar både till vardags och som pendling till jobbet, men många nya cyklar är så pass dyra att man helst inte ställer sig på en vanlig cykelparkering. 

Hur ser planen ut från kommunens sida vad gäller säkra cykelparkeringar? Jag har själv funderat på att uppdatera min pendlarcykel, men att inte kunna parkera cykeln utan risk för stöld gör att jag tvekar, även om man har rätt sorts godkänt lås. 

Vissa cyklar kan ju idag dessutom vara dyrare än en begagnad bil och betydligt mer stöldbegärliga. Inte alla arbetsgivare som tillåter att man tar in cykeln på arbetsplatsen, vilket idag är det enda säkra alternativet.

Cyklist

Svar direkt

Hej.

Vad kul att du bidrar till ett mer hållbart Skellefteå genom att cykla till jobbet.

Skellefteå kommun arbetar kontinuerligt med att öka antalet trygga väderskyddade cykelparkeringar med möjlighet till ramlåsning. Under 2022 kommer vi att anlägga cirka 350 nya cykelparkeringar med möjlighet till ramlåsning i anslutning till Sara Kulturhus. Merparten av dessa kommer även att vara väderskyddade och ett mindre antal kommer att kunna användas för större cyklar, till exempel lådcykel.

Planeringsarbetet för Skellefteås nya resecentrum pågår just nu och i anslutning till resecentrumet planeras ett nytt parkeringshus med ambitionen att det även ska inkludera cykelparkering.

Vi hoppas även att arbetsgivare och fastighetsägare stödjer vårt arbete med att främja de hållbara färdmedlen, exempelvis genom att tillhandahålla attraktiva, säkra cykelparkeringar.

Robert Nyman, trafikchef Skellefteå kommun