Först: För alla unga som inte vet om EU: söndagen den 13 november 1994. Sverige hade röstat ja till svenskt EU-medlemskap. Trots massiv medial propaganda blev segersiffrorna för ja-sidan mycket små. 52,3 procent ja mot 46,8 procent nej .
Utan sen omsvängning av ledande socialdemokrater från nej till ja hade mycket troligt nej-sidan vunnit. Men nej-övertaget i Västerbotten var markant. Liberala Norran dagen efter var på första sidan siffermässigt lågmäld kring resultatet i Västerbotten. Men i Västerbottens Folkblad kunde man på första sidan samma dag 14 /11-94 läsa : "Nej-övervikten i Västerbotten blev 62,4–36,9. Noterbart är också att samtliga kommuner i länet röstade nej."
För den breda allmänheten har EU-lagar omärkligt byggts på : Romfördrag, Maastricht-fördrag, Lissabonfördrag och så vidare. Alla fördrag har tydlig marknadsliberal struktur. Folkets demokrati har blivit marknadens demokrati. Det Står i rapporten "Europas Inre marknad 1992" (Cecchini 1988, s.150 ) : "...de nytillkomna lagarna aldrig kommer att upphävas.".
Vänsterinriktad politik tillåts ej inom EUs olika fördrag. Socialdemokrati tvingas politiskt högerut. Privatisering av skola, vård och omsorg med mera. Om EU vore en demokrati skulle alla lagar som ingår i dessa marknadsliberala fördrag gått att ändra på. Men går ej utan 100 procent samstämmighet mellan alla EU-länder. Dessutom är det endast tjänstemän i EU-kommissionen som kan lägga fram ändringsförslag. Men även där finns hinder. EU kommissionens tjänstemän har fått sina befattningar genom att skriva under på att ej invända mot gällande fördrag.
Sverige blev medlem i EU 1995. Cirka 28 år har gått. Värt att tänka på är att de som är under 30 år idag (1,2 miljoner svenskar) har bott i EU nästan hela tiden. De har aldrig bott i ett självständigt land utanför EU. Vana att leva under EU:s lagar och förordningar.
Människor anpassar sig till rådande politiska system för att få vardagen att gå ihop. Att ifrågasätta systemet är inte lätt. Det blir nästan som att ifrågasätta sitt eget liv.
Likväl som jag på min tid som 30-åring anpassade mig till självständiga Sveriges lagar, så anpassar sig människor på gott och på ont till EU:s lagverk idag. Inte för att EU är bra. Utan för att hela tiden ökande mängd svenskar inte vet av någon annan samhällsstruktur. Endast 2/3 av svenska folket , 63,8 procent, säger sig vara för EU-medlemskapet.Om bara 2/3 på min 30-årsdag varit stolta över svenskt medborgarskap hade det varit tragedi för Sverige.