Håll Bottenviken kärnkraftsfri

Byggstarten av kärnkraftverket i Pyhäjoki, nära Skellefteå, är nu ännu mer försenat och målet är nu att det ska börja byggas om två år främst för att säkerheten inte godkänns.

Insändare 11 augusti 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessutom har kostnaderna stigit även för dessa reaktorer kraftigt redan innan man kommit igång och kommunerna Raseborg och Nykarleby vill hoppa av och försöker sälja sina andelar men ingen vill köpa dem. Tidigare har flera intressenter också hoppat av så att den Ryska leverantören Rosatom gått in som hälftenägare. 

Det betyder då att det är ett mycket lämpligt läge för oss på denna sida Bottenviken att påverka så att detta bygge aldrig blir av. Om alla kommunerna här från Norrbotten till Örnsköldsvik gör en gemensam aktion i att erbjuda en medverkan till vindkraft istället så kan det ge lika mycket jobb och el som kärnkraft. Men också en mycket mindre riskfylld satsning. 

Det skulle kunna bli den hjälp för kommunerna där att komma sig ur åtagandet i att finansiera delar i kärnkraftsbygget. 

Det är också en växande oro i Finland för både ekonomin och miljön bland annat hur havsvattnets temperatur kan påverka fisket och andra arter. Och man har ju dessutom det stora dyra debaclet med det pågående bygget av reaktorn Olkiluoto som är 12 år försenat och gigantiska 40 miljarder fördyrat. 

Att vindkraften är så överlägset mycket lönsammare än kärnkraften samtidigt som just denna del av Finland har bra vindförhållanden så bör det vara stora möjligheter för våra kommuner att sälja in detta som också är en bra investering. 

Det skulle fortsätta hålla Bottenviken kärnkraftsfri. 

Det skulle ju inte heller vara dåligt satsade pengar för våra kommuner att ha delägarskap så det blir en win/win-situation.

Inget mer Tjernobyl


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Johan Pehrson på besök i Skellefteå i dag – tror det ska lyfta L • Löftet som ska gynna Skellefteå • "Inte så att vi älskar kärnkraft"

Johan Pehrson på besök i Skellefteå i dag – tror det ska lyfta L • Löftet som ska gynna Skellefteå • "Inte så att vi älskar kärnkraft"

Anna Krook Riekkola: Kan norra Sverige lära sig något av energiomställningen i Arizona?

Under våren är jag gästforskare på Arizona State University (ASU) i Phoenix, vilka är framstående inom hållbar utveckling. Det som lockade mig var deras fokus på den sociala delen av hållbar utveckling och att tänka kring framtiden.

Kan norra Sverige lära sig något av energiomställningen i Arizona?

Insändare: Vi i norra Norrland klarar oss bra utan kärnkraft

Vi i norra Norrland klarar oss bra utan kärnkraft

Insändare: Se upp för Moderaternas kärnkraftspropaganda

Se upp för Moderaternas kärnkraftspropaganda

Insändare: Ett hot är avvärjt – nu gäller det nästa

Ett hot är avvärjt – nu gäller det nästa
Visa fler