Håll bilens fram- och bakljus tända

Insändare 3 december 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill bara upplysa alla om ett stort trafikproblem som växer sig allt större. Häromdagen då jag körde hem efter jobbet vid 16.00-tiden, alltså i mörker, hamnade jag efter en bil utan bakljuset på. Troligtvis en av alla dessa nyare bilar som inte har automatiskt ljus. Jag fick blinka åt chauffören några gånger innan denne förstod och slog på ljuset. Jag hade lätt kunnat köra in i den bilen. 

Dagen efter, i dagsljus denna gång, körde jag in till stan, en sträcka på en dryg mil. Under den färden räknade jag till sex bilar utan tänt bakljus och mötte dessutom en bil utan framljuset tänt. I denna gråa årstid med risk för snörök är det trafikfarligt även dagtid. 

Jag vet att lagen säger tydligt vad som gäller men folk glömmer ju ändå att tända ljusen då det behövs för trafiksäkerheten, och vi kan ju inte förlita oss på att polisen ska finnas på plats överallt och jämt för att bötfälla alla som slarvar med detta. Skärp er alla bilister och sätt ljuset på automatik på era bilar. 

Sen önskar jag att politikerna jobbar fram en lag om att alla bilar som säljs i Sverige ska ha inställt ljus på automatik så fort bilen startar, så slipper vi detta trafikfarliga bekymmer framöver.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa