Halkrisk när hemtjänsten lämnar vattenpölar efter sig

I dag regnade det – och än en gång har jag efter hemtjänstens besök behövt torkat bort en mängd små vattenpölar från våra golv.

När hemtjänsten lämnar blöta fläckar efter sig kan olyckan vara framme, menar skribenten.

När hemtjänsten lämnar blöta fläckar efter sig kan olyckan vara framme, menar skribenten.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Insändare2021-06-01 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sju gånger per dag har vi besök av hemtjänsten. De är ovärderliga, men de orsakar även vissa bekymmer. Ett exempel är de blå skoskydden som de sätter utanpå sina uteskor, men skoskydden håller inte tätt. När det är vinter så har hemtjänsten givetvis snö under sina uteskor, den snön tinar i de blå skoskydden och eftersom att de inte håller tätt så läcker det ut vatten på golven. Det är samma sak när det regnar ute och skorna blir blöta.

För att ingen av oss ska halka på dessa blöta och hala fläckar så torkar jag gång på gång bort det blöta. Ibland ser jag inte alla blöta fläckar, men än har det gått bra – inga fall och inga brutna ben. Jag förstår att det kan vara besvärligt att ta av sig ytterskorna, men det kanske vore bättre om alla i hemtjänsten hade med sig ett par inneskor som de bytte om till och sedan satte skoskydden på. Eller så måste Skellefteå kommun köpa in skoskydd som inte bara skyddar skorna, utan även skyddar oss som bor där skoskydden används.

Trasan

Svar direkt

Hemtjänstens medarbetare är gäster i individens hem och som gäst ska vi ta hänsyn till den eller de som bor där. Tack för att du delger oss ditt bekymmer så vi får chansen att göra bättre. Snöigt och blött väder medför dock svårigheter för hemtjänsten. Vi ska inte ta av oss skorna eftersom vi går in i många hem och inte får föra eventuell smitta emellan. Av detta skäl använder medarbetarna skoskydd, som ska kastas efter varje besök.

När vi arbetar i någons hem försöker vi möta individuella behov och önskemål, i strävan för ett bättre liv för de individer vi ger insatser till. Däremot kan det ibland uppstå en konflikt mellan önskemål och de rutiner/arbetssätt som medarbetare ska följa för att förhindra smittspridning eller ha en säker arbetsmiljö.

Sonny Bergmark, verksamhetschef hemtjänst, Skellefteå kommun

Peter Näsström, verksamhetschef hemtjänst, Skellefteå kommun