Häckarna i Skellefteå är fulla av överraskningar

De som lämnar efter sig krossat glas och annat skräp i naturen borde åläggas samhällstjänst, anser insändarskribenterna.

De som lämnar efter sig krossat glas och annat skräp i naturen borde åläggas samhällstjänst, anser insändarskribenterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-09-14 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarens promenader längs trottoarerna uppmuntrar till studier av häckbeståndet i stan. Variationen är stor, från välansade och perfekta häckar till halv- och trekvartsklippta samt vildvuxna. I den sistnämnda gruppen ingår många olika växter; träd, buskar, blommor och alla slags ogräs. 

Man frestas faktiskt att börja artbestämma och dokumentera. Det hela kunde resultera i en redovisning i Norran eller annan publikation typ ”Häckodlarens lilla gröna”. En skolelev skulle lätt kunna höja sitt betyg med ett specialarbete i botanik, kanske i form av ett herbarium med pressade blad och blommor. 

För att underlätta studierna, och för den allmänna trevnadens skull, vore det bra om allt som inte tillhör växtriket förpassades ut ur häckarna. Vi anser att de som lämnar efter sig krossat glas, plast och pappersgrejor i naturen borde åläggas samhällstjänst.

Gustafsson och Nordström