Gruvdrift kan aldrig vara hållbar

Skribenten menar att återvinning och hållbarhet i samband med gruvdrift bara är en dröm.

Skribenten menar att återvinning och hållbarhet i samband med gruvdrift bara är en dröm.

Foto: Per Larsson/TT

Insändare2023-05-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU är en oförmögen politisk katastrof med sin irrationella strävan efter hållbarhet där det inte finns några och att hålla fast vid resurser som inte är det. En gruva är en självuttömmande tillgång. Det finns inget hållbart med gruvdrift, någonsin. 

Återvinning är i bästa fall en dröm, med tanke på att vi aldrig tidigare i mänsklighetens historia krävt så stora mängder tekniska metaller. Träd måste falla och föroreningar kommer att finnas, om EU verkligen vill lösa problemet med bristen på kritiska mineraler och metaller.

Saker och ting måste helt enkelt bli värre innan de kan bli bättre. Att leva i förnekelse och i en oändlig slinga av kult-liknande hållbarhets bönesessioner hjälper inte.

Den snabba lösningen på problemet är att ge upp, acceptera beroendet och låta Kina göra det. På så sätt kan vi fortfarande kanske ha en chans att göra ett litet snäpp för den globala uppvärmningen, om det nu är ett stort problem, fram till 2050. EU:s bilindustri kommer att älska det.

Eller välj den politiskt korrekta, långa, kostsamma och smärtsamma vägen, som inte går att uppnå till 2050. Men det kräver konkreta åtgärder i dag, 12 år efter att man insåg problemet.

Man måste fråga sig om man kan vi få balans mellan att skydda naturen och mineralutvinning då lokalbefolkningen och gröna grupper oroar sig för att vågen inte kommer att tippa till deras fördel?

Detta på grund av sammandrabbning mellan Europas aptit på kritiska råvaror och dess naturskyddsambitioner – som redan utspelar sig över hela kontinenten, med lokala protester mot nya gruvprojekt i Portugal, Tyskland, Sverige och Spanien.

Gruvbolag har länge hävdat att tillstånd endast kan påskyndas om EU också går med på att mildra vissa miljöregler. EU:s vattenlagar kräver till exempel att företag ska passera ”mycket höga trösklar”, som ”noll utsläpp till vatten”, vilket är ”ganska svårt att göra”, säger Kerstin Brinnen, juridisk rådgivare på LKAB.

Gruvprojekt i skyddade områden måste, även om de är tillåtna, genomgå en ytterligare konsekvensbedömning för att visa att de inte kommer att skada platsens integritet.

Gruvdrift kan inte flyttas, säger Bolidens vd Mikael Staffas. ”Så om man inte är villig att acceptera det, så kommer inte hela EU- lagen om kritiska råvaror att göra någon skillnad” eftersom det faktiskt inte kommer att göra det lättare att starta nya gruvprojekt.

Under en plenardebatt sa MEP Emma Wiesner från Renew Europe-gruppen: ”Vi kan inte å ena sidan säga att vi vill ha mer råvaror och mineraler  och å andra sidan, gå och reglera så det är omöjligt att öppna en ny gruva i Europa.”