Gravid och ovaccinerad – tänk över ert beslut

Många gravida vaccinerar sig inte av oro för vad vaccinet kan göra mot deras barn.

Att vara gravid och ovaccinerad kan vara riskabelt, menar insändarskribenten.

Att vara gravid och ovaccinerad kan vara riskabelt, menar insändarskribenten.

Foto: Lise Åserud/TT

Insändare2022-01-31 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man har tyvärr sett att de prematura födslarna har ökat på grund av att ovaccinerade gravida blivit svårt sjuka i covid.

Jag fick min första son för 16 år sedan. När jag var i vecka 24 fick jag värkar, på Sunderby sjukhus fick jag veta att mitt barn var på väg, det blev ambulansflyg till Umeå.

På förlossningen i Umeå fick jag dropp som skulle hjälpa till att stoppa värkarna. Jag låg och grät, försökte ta in vad som höll på att hända, vårt barn skulle födas tre och en halv månad för tidigt. Fyra dagar senare kom han, vägde endast 800 gram och var 33 centimeter lång. Ett team kom in, tog honom med sig, jag fick inte se honom. De intuberade honom för respiratorvård, förde in en tunn slang ovanför foten som gick genom kroppen upp till hjärtat, där fick han näring och medicin. Förde in en sondslang genom näsan ner till magsäcken för att ge mjölk. Mätare och slangar var fästa överallt på hans lilla kropp. Han åka till iva med en transportkuvös, där fick han flytta in i den kuvös som skulle bli hans hem i många långa veckor.

Sju timmar efter förlossningen fick jag se honom för första gången. Han hade akut lungblödning och var väldigt sjuk. De sprutade in medicin i lungorna, pumpade i honom morfin och lugnande dygnet runt, när det inte räckte gav de extra morfin. Hans lunga gick sönder och han hade sju dränage in i lungan. De röntgade lungorna upp emot tio gånger per dygn. Vi var oroliga för vad all strålning skulle göra med hans lilla kropp. Han fick blod varje dag i flera veckor. De kämpade för att hålla honom vid liv men chansen att han skulle överleva var inte stor. Efter fyra långa plågsamma veckor vände det, han slapp ligga i respirator, fick cpap istället och jag fick hålla honom för första gången. Då kom nästa jobbiga skede, att trappa ner på morfin och lugnande. I flera dagar låg han och ryckte, han var beroende av morfin.

Vägen till utskrivning var lång, vi flyttades så småningom till Sunderbyn med ytterligare två månaders vård på barn iva. Vi hade tur och fick åka hem med vår son efter tre och en halv månad. Tyvärr så var det inte alla föräldrar som hade lika tur som oss.

När jag tänker på alla blivande mammor som inte vaccinerar sig kan jag inte låta bli att tänka på allt mitt barn fick utstå och vad han fick in i sin lilla kropp.

Jag hoppas att jag genom detta kan få några gravida att tänka över sitt beslut.

Eva Wiklund, mamma till ett för tidigt fött barn.