Gör storvinst när kunderna betalar rekordräkningar

Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin ursäktar sig i Norran den 16/12. Vinstprognosen är inte mindre än 1,2 miljarder kronor. Alltså 1 200 000 000 kronor. Det är runt 700 miljoner, 700 000 000 kronor mer än ett ”vanligt år”.

Skribenten tycker att det sticker i ögonen att Skellefteå Kraft gör rekordvinst samtidigt som elräkningarna är rekordhöga.

Skribenten tycker att det sticker i ögonen att Skellefteå Kraft gör rekordvinst samtidigt som elräkningarna är rekordhöga.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-12-22 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Detta beror såklart inte på att kunderna har rekordräkningar (undrar vem som då betalar vinsten). Joachim Nordin skyller på att produktionen varit gynnsam och att Skellefteå Kraft enligt lag måste sälja sin producerade el till Nordpol och att SkeKraft Elhandel, som säljer elen, köper in denna dyrt från samma börs. Ja, det är ganska enkelt att inse att det är en teknikalitet.

Nordin, lokala politiker, rikspolitiker kan skylla på EU-direktiv, Putins härjande i Ukraina och Nordpol bäst man vill. Jag köper det inte.

Vad Putin gör och vad EU bestämmer det kan vare sig jag, Nordin eller Skellefteås kommunpolitiker påverka. Inte heller löns det skälla på Ulf Kristersson (nu sittande statsminister) eller Magdalena Andersson (vår förra).

Denna övervinst, grovt räknat per invånare i Skellefteå kommun: 70 000 personer, är alltså runt 10 000 kronor per år.

När Skellefteå kommun 1906 beslutade att bygga vattenkraft i Skellefteälven så vill jag tro det handlade om elförsörjning åt bygdens företag och invånare på ett stabilt och ekonomiskt fördelaktigt vis. Med detta i minnet kan man ju fundera hur Skellefteå Kraft skulle kunna förvalta sin övervinst, som ju ärligt talat, inte är ett resultat av Skekrafts kompetens eller fingertoppskänsla.

1 Den klassiska vore ju att ägaren, Skellefteå Stadshus AB som i sin tur ägs av Skellefteå kommun, får en vanlig utdelning till kommunkassan, resterande vinstmedel återinvesteras i verksamheten. Här börjar mina varningslampor blinka. Risken är stor att ledning övertygar ägarna om ett Sekab #2, något riskfyllt, väldigt dyrt prestigeprojekt som inte alls har med kärnverksamheten att göra.

2 Man skulle kunna fundera på vad man själv kan göra för att underlätta bördan för kunderna, kommunens invånare, även om man inte själv bär skulden för den uppkomna situationen, kan man väl vara hjälten som gjorde vad hen kunde? Likt Coop, OKQ8 eller Länsförsäkringar skulle man kunna ge en ”återbäring” till kunderna. Låt säga att 700 000 000 kronor ”övervinsten” ges som rabatt per kWh under 2023 till alla elnätskunder. En sorts utdelning. Finns säkert nån juridisk teknikalitet som försvårar manövern, men har man viljan så finns givetvis lösningen.

3 En liten nödlösning med risk för att vi får ett nytt kulturhus för slanten är att man delar ut offensivt till ägaren och hoppas att denna ger samma peng i rabatt till skattebetalarna i kommunen.

Våga vara en del av lösningen på denna så kallade "energikris".