Gnäll inte om elpriset, marknadsliberaler

Insändare 20 januari 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så snart elpriset under ett fåtal dagar av året stiger till en högre nivå springer de flesta högerpartier med Moderaterna i spetsen till finansministern och gnäller. Varför gnäller ni?

Ni är ju alla djupt troende marknadsliberaler, gubevars, och marknaden fungerar ju. Lagen om tillgång och efterfrågan är intakt. Vi får betala det pris som marknaden bestämmer.

Det är samma gnäll om kärnkraften. Marknaden har alla möjligheter att bygga kärnkraft men man tycker inte att det är lönsamt. Ni vill ju att staten ska hålla sig borta så mycket som möjligt, men nu ska den helt plötsligt bygga nya kärnkraftverk. Vilket hyckleri.

Elmarknaden är väl också en av de marknader där risken att kunderna blir utsatta för allehanda lurendrejerier är som minst.
Den så omhuldade valfriheten finns där också. Vi kan välja fast eller rörligt elpris. De flesta kan också fritt prioritera hur man använder sina pengar, men som vanligt är det de med bäst ekonomi som gnäller mest.

Nu ser det ut som att de mest drabbade kommer att få en kompensation, men det räcker inte för högerpartierna. Nu vill man ta bort all elskatt för alla konsumenter. Varför ska de som inte drabbas alls ”kompenseras”? Obegripligt men typiskt för dessa partier.

Ej populist


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa