Förtätningen tar ingen hänsyn till befintliga bostäder

Skribenten är kritisk till att det ska byggas fler bostäder på Getberget.

Skribenten är kritisk till att det ska byggas fler bostäder på Getberget.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2021-06-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detaljplanen för Getbergsområdet kommer snart upp till beslut i kommunfullmäktige, en detaljplanen som består av många och vackra ord. Planen sägs erbjuda bostäder, cirka 500, med höjd och utsikt över Skelleftedalen. Låter väl trevligt, men tas hänsyn till befintliga bostäder?

Boende i de sex punkthusen, i dag med Getbergets skogssluttning bakom, planeras istället att få sex hus som är åtta till tio våningar bakom sig att se upp till. De nya husen hamnar dessutom uppskattningsvis tio meter högre än punkthusen. På krönet, ost om Getberget, där Getbergsskolan tidigare låg, planeras ett massivt område med fem hus som kommer att vara fyra till sju våningar. 

Längs Humlegatan planeras en rad med cirka femton tvåvåningsradhus. Utsikten mot syd och sydväst från de låga befintliga villorna och radhusen norr om Humlegatan kommer därför att begränsas av de nya radhusen närmast gatan och strax bakom av de tätt placerade höga husen. Halva året kommer solen att skymmas av dessa. Ytterligare 500 lägenheter ökar givetvis både trafiken och behovet av parkeringar, med laddmöjligheter. Detta i ett område där många av Floraskolans elever ska passera. 

Vi är många som tycker att detta är en onödigt stor och problemskapande förtätning av ett etablerat område. Inte heller tycker vi att tillräcklig hänsyn tas till befintlig bebyggelse eller till naturen på Getbergets sydsluttning. Höjden och antalet höga hus som trycks in bland lägre bebyggelse anser vi saknar motstycke i Skellefteå. Detta i en del av landet där tillgången till mark är stor och där vi inte behöver bygga högt för att rymmas.

Var finns livsrummet i dessa planer?

Närboende