Generösa öppettider är ett slöseri med skattepengar

Besökte häromdagen vårt nya stadsbibliotek när jag hade ärenden i Skellefteå och blev överraskad av de generösa öppettiderna.

Insändare 2 juli 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Till min stora förvåning får jag höra att Stadsbiblioteket har öppet till klockan 20.00 på lördagar och till klockan 18.00 på söndagar. Frågade personalen hur det kan komma sig att Stadsbiblioteket har så generösa öppettider när filialerna bara har öppet två dagar i veckan, svaret jag fick var att det är ett politiskt beslut.

Så nu vill jag fråga politikerna i kulturnämnden, hur tänker ni när de små bibliotekens öppettimmar blir allt färre? Att en filial har stängts helt, samtidigt som Stadsbiblioteket håller kvällsöppet på lördagar och söndagar. Vilka förväntas besöka biblioteket då?

Filialerna erbjuder meröppet, vilket jag är positiv till, men det kan aldrig ersätta en kompetent och engagerad bibliotekarie. Låt filialerna hålla öppet fler dagar i veckan istället för att lägga skattepengar på ett stadsbibliotek som har öppet på lördagkvällar.

Stefan

Svar direkt:

Tack för att du är engagerad i våra fina och viktiga bibliotek. Kulturnämnden arbetar inom våra ramar aktivt med tillgänglighet till bibliotekstjänster för hela kommunen.

På våra nio närbibliotek har vi fysisk bemanning två dagar i veckan. Utöver det arbetar vi med teknikens möjligheter med "meröppet”, det vill säga att besökare har tillgång till biblioteksrummet även när biblioteket inte är bemannat. 

Det finns också en digital bemanning där besökare kan nå bibliotekspersonal via en digital tjänst inne på biblioteket. Vi arbetar även aktivt med de digitala bibliotekstjänsterna för att nå så brett i kommunen som möjligt. 

När det gäller Stadsbiblioteket, som är placerat på Sara kulturhus, är det en annan fråga än öppettiderna på närbiblioteken. Där handlar det om att skapa ett så öppet och tillgängligt kulturhus som möjligt. 

För den frågan är biblioteket en väldigt viktig del. Öppettiderna på Stadsbiblioteket är något som kommer att arbetas med och utvärderas över tid för att uppnå dessa mål.

Daniel Sjögren, ordförande kulturnämnden 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa