Ge oss mandatet att själva påverka våra arbetstider

Gör mer än bara lyssna, mer än att säga ”vi tar det med oss” Vart tar ni det?

Skribenten skriver om kampen om att få makt över sina egna scheman.

Skribenten skriver om kampen om att få makt över sina egna scheman.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-10-08 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det, är för mig alla frågor till politiker som vi ställt. Desperata röster som förklarar mycket ingående om hur vi vårdpersonal mår och kommer med konsekventa önskemål, genomförbara förändringar med svaret ”Vi tar det med oss” Men återigen; vart tar ni det?

För mig handlar det i dagsläget inte om lönen. För mig handlar det i första hand om arbetsmiljön. Vi behöver en stabil grund att bygga på. Idag spretar det åt alla de håll och kanter.

Det kommer nya direktiv från er, Ni där uppe i politikernas blåögda värld. Vad hände med ”det ni tog med er? Vi ber er komma till oss för en dialog, när bad ni någon av oss komma till er? Tror aldrig det hänt. Snälla ni, det är vi som sitter på många av de svaren till förändring, förbättring.

På min arbetsplats kämpar vi åter för att få äga våra scheman. Att varje enhets arbetsgrupp ska få bygga sitt schema utifrån sin egen person. Det handlar om att ge och ta, ha en god kommunikation mellan varandra. Vi klara den uppgiften som i sin tur kommer öka arbetsglädjen och minska kortidsfrånvaron.

Idag så gör schemacenter våra scheman, det tas ingen hänsyn och många av oss känner att för schemacenter är vi enbart en rad med tider. Men varje rad har ett namn & med i det namnet finns en vårdpersonal som just nu arbetar med kanske din anhörig. En person som fått ställa det egna jaget på sidan. En person som missar ett barns träning, en person som inte kan vara med på sin partners födelsedag.osv..

Att hanteras som en rad med en tid skapar ingen glädje. Vi må utföra vårt arbete men det vi missar i våra egna liv i övrigt är en sorg.
Det startas projekt som kommer och går. För min del är schemacenters, kanske inte ett projekt, men den tiden är för mig nu förbi och det är dags att vi får ta tillbaka mandatet att själva kunna påverka våra arbetstider.

Jag vill verkligen poängtera att vi som arbetar i vården gör precis allt i vår makt och lite till för att hålla vårdskeppet flytande. Det är ett roligt arbete och jag personligen kan inte tänka mig ett annat. Vi jobbar på fast tidningarna fylls spaltmeter med skällsord, besvikelser. Vi synas i sömmarna men ändå går vi till jobbet med ett leende för att vi trivs med varandra och vi vill göra skillnad för våra äldre så de får leva sin bästa ålderdom. Vi kan göra allt bättre bara vi gör det tillsammans.

"Ni tog det med er” Men säg mig, vart tog ni det?

Undersköterska, Kåge