Ge min son chansen till ett drägligt liv

Småbrott, droger, in och ut ur fängelset och små chanser till ett eget boende.Hur ska min son få trygghet?

Orolig mamma undrar hur hennes son ska få en bostad. Skellefteå kommun ger svar direkt.

Orolig mamma undrar hur hennes son ska få en bostad. Skellefteå kommun ger svar direkt.

Foto: Linda Kask

Insändare2022-02-09 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad händer i frågan Bostad först, Skellefteå kommun? Jag har en son som nu varit utan bostad i flera år, han åker ut och in från fängelse och behandlingshem.Han begår små inbrott, narkotikabrott bara för att kunna bo någonstans, speciellt under vintermånaderna.

När han kommer ut finns ingen trygghet med boende och sysselsättning, han får bo runt hos missbrukare och kommer aldrig ur denna onda cirkel. Jag som mamma orkar inte längre, vill inte vara sömnlös och orolig att någon dag är det försent, man sörjer hela tiden.Rädd att det slutar i en överdos när som helst.

Tänker också att vi har råd att bygga ett kulturhus, men kan inte hjälpa våra missbrukare och alkoholister. Jag vet också att min son har ett eget ansvar att bli fri från drogerna, men han måste få rätt hjälp, inte bara skickas ut på gatan.

Han har inte stora chanser att få ett hyreskontrakt när han blir kollad av de privata hyresvärdarna, det är oftast stopp direkt även om han berättar om sin situation.Han borde få en andra chans att komma ifrån drogerna, att få ett drägligt liv till slut.

Orolig mamma

Svar direkt

Vi på socialkontoret upplever också att bostadssituationen i Skellefteå är en stor utmaning. Det är svårt för alla idag att hitta en bostad och för personer med olika sociala problem är det ännu svårare. 

Vår öppenvård arbetar på olika sätt för att stötta till drogfrihet, bland annat har vi ett korttidsboende med sex platser för personer med missbruksproblem. Socialkontoret kan även under en period gå in med övergångskontrakt för individer som själva inte får hyreskontrakt. Vi har en pågående dialog med alla fastighetsägare i Skellefteå och försöker hitta lösningar för individer som har svårt att få och behålla en bostad. Inom kort tillsätts en tjänst som ska arbeta specifikt med bostadsfrågor och olika boendelösningar för kommunens mest utsatta. I kommunen finns sedan 2020 ett härbärge med tio platser för de mest utsatta.

Din son är välkommen att höra av sig till oss så vi tillsammans kan komma fram till vilken typ av stöd som passar bäst utifrån hans situation. För dig som anhörig finns också stöd att få, jag vill råda dig att kontakta Rådgivningen Oden.

Jenny Åkerlund, enhetschef på Individ- och familjeomsorgen