Tredje vintern i mörker – nu vill vi ha besked

Skribenten har väntat länge på att kommunen ska tända gatubelysningen.
Skribenten har väntat länge på att kommunen ska tända gatubelysningen.

Det har varit ett väldigt driv i Skellefteå stad. Nu är kulturhuset Sara klart för invigning och Northvolt är snart igång. Det måste ha varit en hel del engagemang från politiker och tjänstemän inom kommunen för att dessa projekt har kunnat genomföras.

Insändare 24 september 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men i en omkrets av tio kilometer från torget är det totalt stopp, därför borde man ju flytta över några duktiga politiker och tjänstemän till avdelningen "belysning i byarna". I oktober 2020 fick vi besked att det måste finnas ett "politiskt beslut om regler för belysning på landsbygden". 

Hur är det, har ni fattat ett beslut? Vi väntar fortfarande på att våra tre gatlysen i Fjälbyn ska tändas och det blir nu den tredje vinter i mörker. Nu vill vi ha ett besked, när och vilka byar kommer att få igång sin gatubelysning?

Kristin Fredriksson, Fjälbyn

Svar direkt

Jag instämmer i att det är full fart i Skellefteå. Det byggs, satsas och investeras både i stadskärnan och utanför. Glädjande nog kan jag också meddela att samhällsbyggnadsnämnden i dag, den 20 september, har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att upprätthålla befintlig gatubelysning på landsbygden. 

Det innebär att boende längs vägar där det finns fler än en boende, som har belysning i dag, kommer att ha kvar sin belysning även fortsättningsvis. Vi kommer att förnya och bygga upp anläggningarna så att vi kan säkerställa en god elsäkerhet och kvalitet för allmänheten som rör sig längs vägen. Det är en stor investering och en viktig satsning på trygghet och trivsel på våra landsbygder, inte minst för oskyddade trafikanter. 

Det känns fantastiskt roligt att få mynna ut i detta efter alla samtal, diskussioner, överväganden och olika förslag till beslut. Det har tagit tid, men jag är glad och stolt över beslutet som nu är fattat. Vi ser nu fram emot att kunna sätta spaden i marken så snart kommunfullmäktige hanterat ärendet, och kunna påbörja den kanske största landsbygdsinvesteringen i Skellefteå i modern tid.

Sara Keisu-Lundh, ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Skellefteå kommun

Ämnen du kan följa