Gärna bostäder – men glöm inte vården

Skribenten vill se ett nytt sjukhus i Skellefteå och många förbättringar inom vården.

Skribenten vill se ett nytt sjukhus i Skellefteå och många förbättringar inom vården.

Foto: Gerth Hedberg

Insändare2023-04-01 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Väldigt märkligt att politiker inte uttalar sig hur bedrövligt det är med vården I Skellefteå, och vad framtids planen är. Det enda vi läser är att kommunen ska öka befolkningen och det måste byggas bostäder. Att vården är ett sjunkande skepp vågar ingen prata om.

Avdelningar stänger, sjukhuset är sjukt, det finns inte kompetent personal att anställa. Man erbjuder extra pengar för att personalen ska arbeta hela sommaren, hur tänker man då? Det finns inte mer personal att sätta in i höst då de som arbetat I sommar ska vara lediga. Semester är enormt viktigt för att orka arbeta i ett tungt krävande arbete.

Vården idag består mer av att sitta vid dator dokumentera ,än att vårda människan, det läggs på mer och mer på undersköterskor /vårdbiträden, så tiden med människan finns inte.

Är man gammal och har levt ett långt liv är man värd ett underbart slut på sitt liv då ska det finnas tid, inte bara förvaring. Är man i livets slut ska det finnas en människa som har tid att sitta vid sängen.

Att arbeta med människor är ett av det viktigaste arbete som finns med stort ansvar, det bör värdesättas. Lönerna är bedrövliga, individuell lönesättning är helt galet. Hur kan det få vara löneskillnader på 5 000 kr på en arbetsplats? 

Vad ska politikerna göra? Ändra arbetstider, rättvisa löner och full personalstyrka ,är en bra början. Bygga ett nytt sjukhus är ett måste. Vi måste göra Skellefteå attraktivt även i vården.