Gamla och sjuka riskerar att bli utan hjälp

Skellefteå lasarett försattes i stabsläge i slutet av juni. Skribenten skriver om sin oro över resten av sommaren.

Skellefteå lasarett försattes i stabsläge i slutet av juni. Skribenten skriver om sin oro över resten av sommaren.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-07-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om du gav Socialdemokraterna i Region Västerbotten eller Skellefteå kommun din fullmakt i valet 2018 är du medansvarig till att Norrlands universitetssjukhus försattes i stabsläge juni 2022 liksom Skellefteå lasarett strax efteråt, och att det saknas cirka 200 anställda inom socialtjänsten i Skellefteå inför sommaren 2022.

Socialnämndens i Skellefteås ordförande Iosif Karambotis (S) sa i tv onsdagen den 27/4 i en intervju att besparingarna som de måste göra bland annat ska lösas genom att minska antalet platser inom korttidsboendena.

Färre korttidsboenden och färre operationer innebär att nära anhöriga, som ofta själva är gamla och sjuka, inte kommer att få den hjälp de sett fram emot sommaren 2022. Nu riskerar Skellefteå kommun att få fler som är i behov av hjälp. Eller som distriktssköterskorna brukar säga, var inte för duktig, det räcker med en sjuk i familjen.

Att i tv se och höra den fackliga företrädaren med nära till tårar beskriva arbetssituationen är svårt att glömma. Det är en skrämmande människosyn Socialdemokraterna visar som så nedvärderar sin sjukvårdspersonal att den inte orkar fortsätta arbeta, trots att de finner själva arbetet meningsfullt, men schemaläggningen gör att de inte klarar att ta hand om sig själva och sin egen familj.

Du som gav Socialdemokraterna din fullmakt 2018 är medansvarig. Din fullmakt den 11 september 2022 avgör hur vårt samhälle ska ta hand om sina invånare efter valet 2022.

Martha Hellgren, Skellefteå