Galna tankar om hyllade genier

Kärnvapenprov i Las Vegas, 1952.
Kärnvapenprov i Las Vegas, 1952.

Insändare 11 juni 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla genier arbetar inte för mänsklighetens bästa. I Sofias Nerbrands ledare i Norran den 5 juni så hyllar hon alla galna genier. Hon kallar dem för fenomen och de ska, enligt henne, hyllas och höjas till skyarna. Människor som tänker annorlunda, som struntar i samhällets regler och ser till att saker händer är enligt Sofia idealet.

I sin hyllning glömde Sofia männen som uppfann atombomben, entreprenörer som skövlar regnskog eller de ekonomer som blåste europeiska skattebetalare på 570 miljarder kronor i cum-ex-bedrägeriet. I verkligheten arbetar få genier för mänsklighetens bästa.

Att sedan Sofia jämför en stenhård affärsman som Jeff Bezos med forskare, konstnärer och humanister – det är ju näst intill helgerån. Jeff Bezos tänker inga nya tankar. Att bli världsdominant på det som världen behöver minst just nu, en ännu större konsumtion, är bara en utveckling av gamla tankar. 

Människans framtid ligger inte under en glaskupa på en öde röd planet. Vad vi behöver är helt nya tankar, ett nytt ekonomiskt system som faktiskt värnar livet och miljön på den här unika lilla blå planeten.

Ulf Larsson, Skellefteå

Ämnen du kan följa