Gående riskerar livet när bilister genar på gångvägen

Vi gående ligger illa till vid Storgatan där en gång- och cykelväg leder ut från Kyrkogatan. Nu måste bilister, kommun och polis agera och ta ansvar.

Man kan tydligt se på spåren att bilister använder gång- och cykelbanan rätt flitigt för att gena ut på Storgatan.

Man kan tydligt se på spåren att bilister använder gång- och cykelbanan rätt flitigt för att gena ut på Storgatan.

Foto: Privat

Insändare2024-04-18 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill inte bli påkörd av en bil på ett övergångsställe eller gång- och cykelväg. Problemet är att flera bilister väljer att använda gång- och cykelbanan från parkeringen vid Kyrkogatan som en utfart till Storgatan, mitt emot Strömsörgatan.

Många verkar man tro att det bara är att köra ut på Storgatan via denna gång- och cykelväg. Jag har själv nära att blivit påkörd två gånger.

Faran är nämligen att då bilarna kommer i bra fart från parkeringen. Gång- och cykelvägen är sneddad ut mot E4. Flera bilisterna som tittar bara åt vänster för att se om det kommer någon på Storgatan.

Första tillbudet var då jag var på övergångsstället och då tvärväjde mannen i Volvon till höger och körde på gång- och cykelvägen efter Storgatan för att undvika mig – tänk om någon gått där då.

Andra gången kom jag från E4 och skulle kliva ut på övergångsstället då jag såg en blå bil med en kvinna i som struntade i mitt liv, full fart bara ut och jag lyckades precis stanna. Hade så lust att bara slå en näve i taket på bilen.

Men nu måste någon agera. Kommunen måste sätta en betongklump eller en port/grind där. Eller också kan polisen tjäna mycket pengar genom kontroller där.

Varför bygger kommunen så konstigt och sedan inte tar ett ansvar för oss gående?

Rädd gående

Svar direkt

Gång- och cykelbanan mellan Kyrkogatan och Storgatan är skyltad med vägmärket för påbjuden gång- och cykelbana i båda riktningarna vilket innebär att biltrafik inte är tillåten.

Skellefteå kommun är generellt restriktiva till att placera ut bilspärrar på gång- och cykelbanor eftersom de utgör ett hinder för gående och cyklister.

I detta specifika fall har vi dock bedömt det som nödvändigt att placera en bilspärr för att förhindra olovlig biltrafik. Bilspärren kommer att placeras ut i sommar.

Robert Nyman, verksamhetschef trafik, Skellefteå kommun