Friskolor ökar klyftorna mellan eleverna

Skribenten gör en jämförelse mellan kommunala skolor och friskolor.

Skribenten gör en jämförelse mellan kommunala skolor och friskolor.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-10-03 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag ska göra en högst personlig jämförelse mellan den skola jag gick i med dagens många friskolor. 

Kommunala skolor delar upp området mellan sig så det blir lagom stora klasser. Friskolors elever bor ofta mycket långt från varandra så det blir mycket skjutsande. 

Friskolors betygssättning har blivit ett konkurrensverktyg då höga betyg lockar fler elever till skolan. Flera lärare har erkänt att de fått påtryckningar om bättre betyg eller byte av skola. 

Högerpolitiker talar ofta om att skapa en bra och jämställd skola. Det är inte sant, för det var väl känt från andra länder att friskolor skapar klyftor i samhället. Våra politiker måste ha tyckt att Sverige var för jämställt. Friskolor anses vara bättre för annars skulle inte ambitiösa föräldrar skjutsa hundratals mil varje termin i flera år. 

För att alla barn ska ha samma chans, måste målsättningen vara en bra skola för alla barn. Då lär sig barnen att umgås med alla människotyper. Det är viktigt i många avseenden. Oavsett var ungdomarna hamnar senare i livet är det framför en känslomässig merit att ha umgåtts med olika människotyper. På en arbetsplats får man inte välja arbetskamrater.

De problem som friskolor brottas med idag finns inte i kommunala skolor.

Ragnvald Nilsson, Bureå