Frimurare som styr våra samhällen

Skribenten skriver om Frimurarorden och dess medlemmar som ofta innehar höga poster i samhället.

Skribenten skriver om Frimurarorden och dess medlemmar som ofta innehar höga poster i samhället.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Insändare2023-02-03 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vet inte om det var ett medvetet val av Ulf Kristersson att utse just Tobias Billström till utrikesminister. Det är väl kanske inte bekant för alla att Billström även tillhör Frimurarorden, som under alla tider har varit en omstridd sammanslutning.

Det är väl kanske en tillgång i kontakterna med USA och Storbritannien, där många inflytelserika personer är frimurare, men knappast när det gäller ett muslimskt land som Turkiet, där frimurarnas symboler nog för tankarna till korstågen.

Frimurarorden har en hemlig och elitistisk karaktär, medlemmarna kommer från de högre samhällsklasserna, man brukar alltid förneka att man håller på med politik, men det har väl varierat under tidernas lopp.

Den liberale tänkaren John Locke gjorde på sin tid mycket för att introducera frimureriet i samhällets ledande kretsar. Den katolska kyrkan har däremot alltid fördömt frimureriet såsom en villfarelse, år 1865 blev man bannlysta av påven Plus IX. Vad gäller ordensverksamheten i modernare tid så tillhör den förre presidenten George Bush logen "Skulls and Bones", även den tidigare utrikesministern John Kerry är frimurare.

I italien har vi den så kallade P 2-affären i början på åttiotalet, frimurarlogen P 2 hade som medlemmar den yppersta eliten i landet, många hade dessutom maffiakontakter, en av de mest kända var Silvio Berlusconi. P 2 upplöstes och olagligförklarades, avslöjandena orsakade till sist regeringens fall 1981 och blev början till slutet för det krisdemokratiska partiet.

Det är värt att påminna om att massmördaren Anders Behring Breivik tillhörde norska Frimurarorden, skulle väl gissa att han fascinerades av mystiken och de hemliga riterna Inom ordenssällskapet. I Aftonbladet den 28/7—2011 fanns en bild där han poserade i en slags uniform av militärt snitt som tredje gradens mästare, det mest iögonenfallande var väl ett emblem där ett svärd var stucket igenom ett kranium.

De partier i Sverige som har haft flest frimurare i sina led är Moderaterna och Folkpartiet/Liberalerna.

Tycker att det är dags att den svenska journalistkåren går in och granskar och kartlägger de cirka 15 .000 medlemmarna, kanske ett fall för redaktionen vid SVT:s Uppdrag Granskning?