Fria vandringsleder – men för vem?

Vi som nu bor i övre delen av källflödet till Sikån, som sedermera mynnar i Rickleån, kommer att drabbas av en rejäl käftsmäll.

Kvarndammen i Kalvträsk i ett naturområde som nu är hotat, enligt insändarskribenten.

Kvarndammen i Kalvträsk i ett naturområde som nu är hotat, enligt insändarskribenten.

Foto: Alfons Westerberg

Insändare2022-02-11 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vi, eller rättare sagt efterkommande generationer, kommer att få uppleva en totalt förstörd naturresurs. Våra förfäder var med och byggde och drev sågverk och kvarn vid den damm som nu skall raseras för att de abborrar och gäddor nedströms nu skall få besöka sina artfränder på andra sidan dammet. Så de har längtat. 

Den enda trösten är att de som med blod svett och tårar byggde dessa verk slipper se eländet. Jag har inte träffat någon här boende som kan se någon större fördel med detta förstörande. Området är väldigt naturskönt med en kvarn som vittnar om en gammal kultur och omkringliggande område vill man nu rasera. Kvarnen har restaurerats med hjälp av medel från EU som nu på ett annat sätt vill förstöra den omkringliggande naturen. 

Jag är så gammal så jag minns hur området såg ut när kvarnägaren torrlade edan för att kunna göra underhåll av kraftstationen. Det var ingen vacker syn. Runt detta område bedrivs nu en turistsatsning av Björn Bergström i Vildmarkscampen. Man behöver inte vara kärnfysiker för att förstå vad detta innebär för honom. Sten och gyttja kan man beskåda på andra ställen än i vår vackra by. 

Jag deltog själv i ett nedslående möte med jurister som tydligen går Älvräddarnas vägar. De sade klart att: "Varken vi eller ni i bygden kan göra något åt detta, för det är någonting som gäller i våra lagar och enligt EU-rätten". Så det så! Än en gång instämmer jag i Ingemar Stenmarks kommentar: Hä löns eint prata vä däm som inget begrip” 

Kvarnägaren kommer att få hjälp med medel men vi i Kalvträsk samfällighet har ju inte en chans i världen att klara detta ekonomiskt. Det kommer att röra sig om miljonbelopp oavsett om det blir en förbiledning eller rivning av dammen. 

På båda sidorna av dammen finns idag ett naturligt bestånd av vanlig fisk och insekter och en natur som fungerat i åtskilliga generationer. Den enda fisk som skulle vara intresserad av att vandra är lax, men vi har förstått att detta inte är anledningen för då måste det först göras stora åtgärder i nedre delen och där är vi inte än. Det hindrar inte att man skall förstöra befintlig anläggning här uppe.

 Dessutom finns det en annan aspekt på denna fria vandring som så hett eftertraktas. I Kalvträsket finns nu ett allt större bestånd av braxen. Dessa kommer då obehindrat kunna vandra uppåt i systemet till ovanliggande goda fiskevatten för att så småningom komma upp och förstöra Granträsket. På väg upp finns även tillflöden så de kan nå klarvattensjön Vitträsket. Då är skadan total. 

Så här blir det när folk som aldrig berörs av eländet hittar på saker som sakta men säkert förstör utsikterna för befolkningen som med näbbar och klor kämpar för att hålla liv i den sakta döende landsbygden. Detta projekt är påkommet av pappersvändare som trampar ner landsbygdens befolkning och aldrig berörs av den dystra verkligheten.

Claes-Olav Boman, Kalvträsk samfällighetsförening