Fredsorganisationerna måste få tillbaka statsbidragen

Av någon anledning togs bidragspengarna till fredsorganisationer bort i vårbudgeten. Detta efter 100 år av samarbete mellan fredsorganisationer regering, stat, och politiker.

Skribenten menar att fredsorganisationerna idag behövs mer än någonsin.

Skribenten menar att fredsorganisationerna idag behövs mer än någonsin.

Foto: Frank May

Insändare2024-03-16 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För Svenska Freds-och Skiljedomsföreningen innebär detta en förlust på 2,7 miljoner kronor. Det är inte mycket pengar i proportion till prognosen för 2024 som lyder 119 miljarder till den svenska militären. Detta i en tid när fredsorganisationer behövs mer än någonsin.

Fredsorganisationer har ett lands fredliga utveckling i sin ambition. Därför är min undran nu varför fredsorganisationerna i Sverige inte ska anses vara mottagare  av medel som de behöver för sin verksamhet. I dagens värld av ständigt uppblossande konflikter. 

Ett rykte har gått och det är att fredsorganisationer kan anses subversiva när det gäller konflikten Ryssland–Ukraina. Minsta knyst om att det faktiskt kan vara bra med neutralitet, har av politiker och i media betraktats som Rysslandsvänlighet. Jag tror att det har att göra med ekonomiska och ideologiska intressen. Inget ska rubba intressen som hör till USA, EU och väst. På sätt och vis kan det vara tryggt att veta eftersom att  jag bor i EU och väst, men att freden och fredstanken motarbetas på ett sätt som jag aldrig har varit med om förut är svårbegripligt.

När detta skrivs den 7 mars 2024 har Sverige blivit medlem i Nato. Samtidigt pågar de här veckorna i början av mars en militärövning som heter Nordic Response som är en stor militärövning som berör alla nordiska länder och utgår från Norge. Det är en Nato-övning i stor skala. Det blir skjutande både med skarp ammunition och övningsdito. Det kostar. Det skrämmer djur och ganska säkert människor också.

Miljön tar skada av denna vapen och flygaktivitet. Det hela är skrämmande.