Från suveränitet till lakejstat

Insändarskribenten skriver bland annat om försvarssamarbetet med USA.

Insändarskribenten skriver bland annat om försvarssamarbetet med USA.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-12-15 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att Sverige kulturellt och massmedialt fungerar som en USA-delstat är väl ingen nyhet. Om riksdagen också ratificerar DCA-avtalet med USA (som är troligt) tas avgörande steg för att Sverige på allvar blir 51:a delstaten. Om så sker är det USA som i framtiden bestämmer Sveriges utrikes- och försvarspolitik och det blir ingen guldsits för oss att se framemot.

Med propaganda och desinformation öppnar DCA-avtalet nu upp svenskt territorium för främmande makt att få rätten till 17 av våra militärbaser, där USA får obehindrad tillgång militärbaserna för manövrar, transitering, tankning, bunkring, landning, underhåll, inkvartering och mycket mer än så. Avtalet finns på regeringens hemsida.

Och det finns inget förbud inskrivet i avtalet mot att förvara kärnvapen i Sverige. Jag är övertygad om att många svenskar i dag är chockade och känner sig tagna på sängen av den USA-styrd statskupp som regeringen bäddat för i hemlighet under flera år.

Sveriges anslutning till en främmande, instabil och aggressiv världsmakts politiska intressen är inte bara dumdristig. Det hotar också vår säkerhet när USA-styrkor i Sverige agerar hotande eller fientligt mot andra stater i vår närhet. Det riskerar att vi dras in i andras krig. Vi blir en måltavla om det värsta sker.

Såväl DCA-avtalet med USA som den halsstarriga Nato-ansökan kommer i framtiden att visa sig vara ett för Sverige ödesdigert misstag för att värna svenska folket ve och väl. Sveriges tidigare neutralitet och alliansfrihet har hållit oss från krig i 200 år. Men nu avsäger vi oss suveränitet och i stället satsar vi på en stormakt som bara har det egna intresset i blickfånget.