Frågan om Natomedlemskap är Putinfixerad

Insändare 9 maj 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Natoförspråkare säger att det är Sverige och inte Putin som bestämmer om vi skall med i Nato eller ej. Men som svenska Natofrågan nu hanteras verkar det ändå verkar vara Putin, putinsk härskarteknik samt Finland som bestämmer dagordningen och hastigheten för Sverige? Märks redan nu i debatten att svenska medborgare känner sig akut överkörda i den långsiktigt viktiga Nato-frågan.

Den kortvariga opinionssvängningen orsakad av Ukrainakriget har fått Natoförespråkarna att köra igång Natoanslutning som vore det ett 100-meters sprintlopp. Plus svenska kvällstidningar som likaså propagerar för Nato via snart varje skrämselartikel om Putin. Ett svenskt/finskt demokratiskt haveri enligt Putin-norm står för dörren om inte Nato-tempot sänks. 

Förre statsministern Stefan Löfven deltar i drevet bort från demokratin och säger första maj att inte ens han förstår Nato-frågan. Han menar att experter måste bestämma. Uppenbarligen menar Löfven att om inte ens förre statsministern förstår Natofrågan – hur skall då svenska folket förstå? Dumförklarar han oss?

Jag litar ej på dagens socialdemokrati. Viljan till Natomedlemskap kan kopplas till den USA-vänliga socialdemokratiska partistyrelsen. Kanske började Socialdemokraternas S-märke flagna efter EU-inträdet för två decennier sedan. Januariavtalet 2019 gick tvärsemot många vallöften som getts inför riksdagsvalet bara ett halvår innan. Och nu snart ett mot folkviljan snabbt genomfört Natomedlemskap? Hoppas svenska socialdemokrater fattar klokt beslut att skjuta på Nato-beslut till helst efter rådgivande folkomröstning. Föregången av rejäl folklig debatt. En rejäl debatt som Sverige aldrig haft sedan Nato bildades 1949. Vi behöver i sådan debatt ej ha tillgång till Säpo-klassad hemlig information.

Socialdemokraternas högervridning kan snart vara fullbordad. Önskar jag kunde säga: Förlåt dem. Ty de vet icke vad de gör". Hoppas på rådgivande folkomröstning och klok allsidig debatt om svenskt Natomedlemskap.

Låt inte Putin bli den som utan demokratisk debatt akut knuffar Sverige för evigt in i kärnvapen-Nato.

Bengt Josefsson, Skellefteå


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa