Under senare tid har det aktualiserats om att byta ut konstgräs och att nyetablera KONSTGRÄS för att möjliggöra fotboll under vinterhalvåret. Ni föräldrar till barn som vill spela fotboll, samt även övriga fotbollsspelare, bör tänka på följderna av att vistas i en miljö som ger ifrån sig stora mängder av skadliga mikroplaster.
EU har beslutat att plastgranulat till konstgräsplaner är förbjudna år 2031, efter en övergångsperiod av 8 år. Oavsiktligt andas vi alla in mikroplaster, som enligt forskningen finns i vårt blod och sprider sig till alla kroppens organ. Men alla ni som vistas på konstgräs har ett eget ansvar över er hälsa! Ni föräldrar som låter era barn vistas på konstgräs har ansvar för era barns framtida hälsa!
Skellefteå kommun är tillsynsmyndighet och har ansvar för att begränsa ungdomarnas exponering för mikroplaster! Hoppas kommunen tar sitt ansvar.
Ulla och Per Christoffersson
Svar direkt:
Ni lyfter en viktig fråga. I norra Sverige finns det i dagsläget inga andra fungerande alternativ som möjliggör fotbollsspel större delen av året. Konstgräs gör det möjligt att bedriva verksamhet under 9–10 månader per år – något som är svårt att uppnå med naturgräs eller grus, som tidigare var de enda alternativen.
Vi är medvetna om utmaningarna med infill-material och följer utvecklingen noggrant. EU har beslutat att förbjuda nyförsäljning av plastbaserat infill från 2031. Det innebär att denna typ av material successivt kommer att fasas ut, och under tiden arbetar branschen med att ta fram mer hållbara alternativ, som organiska material och infillsfria system.
Det som främst lyfts fram gällande granulat är att det rör sig om mikroplaster som inte bör spridas i miljön, och vi arbetar aktivt med att minska spridningen från våra planer. När det gäller eventuella hälsorisker kopplade till granulat hänvisar vi till ansvariga myndigheter. De material som används i dag är godkända, och vi följer gällande regler och riktlinjer.
Vi har stor respekt för det ansvar vi har, och vår ambition är alltid att skapa så trygga och hållbara miljöer som möjligt för barn, ungdomar och vuxna som idrottar i kommunen, utifrån de lokala förutsättningar som finns.
Hans Pettersson, avdelningschef kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun