Läkarbrist i inlandet – men inga lediga tjänster

Läser att regionen nu ska börja med digitala lösningar för att åtgärda läkarbristen i inlandet. Givetvis positivt att de som söker vård får en återkommande kontakt med samma läkare, men hur bra ersätter det egentligen en fast person på plats i verksamheten?

Skribenten tycker det är märkligt att regionen inte annonserar ut några läkartjänster i inlandet.

Skribenten tycker det är märkligt att regionen inte annonserar ut några läkartjänster i inlandet.

Foto: Isabell Höjman

Insändare2021-09-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad som slår mig – och förvånar mig – är att det vid sökning i Platsbanken, eller bland lediga tjänster på regionens intranät, inte finns några erbjudanden om läkartjänster i inlandet. 

Det får mig att fundera på hur aktivt de faktiskt arbetar för att tillsätta tjänster på orter som saknar fast personal. Ett svar att man slutat med det för att man ändå inte får in några ansökningar känns som ett väldigt dåligt argument.

Hasse

Svar direkt

Det stämmer att vi relativt sällan annonserar efter distriktsläkare via platsbanken eller dagspress. Det händer då och då, men ger föga resultat. Vi väljer att annonsera via de kanaler som når läkargruppen mer direkt, till exempel Läkartidningen och digitala yrkesforum för respektive läkarspecialitet. 

En stor del av rekryteringen består också av att vi rekryterar unga läkare, så kallade AT-läkare, som sedan utbildas under ST (specialisttjänstgöring) där anställning sedan övergår till distriktsläkartitel. Vi fyller alltså på med läkare underifrån, utmaningen är att hålla jämna steg med pensionsavgångar. 

Det finns ingen plan på att digitala läkare ska ersätta fysiska läkare, men det digitala är ett mycket bra komplement som vi kommer att fortsätta använda oss av. Jag förstår att det kan upplevas som ”osynligt” för allmänheten och ska vi vara självkritiska så borde vi förmodligen vara bättre på att förmedla hur vi arbetar.

Anna Mattsson, HR-partner, Region Västerbotten