Första tonårsgenerationen behöver äldreboende – bygg nu

1940-talisterna har blivit pensionärer och nu behövs fler äldreboenden i Skellefteå, menar skribenten.

1940-talisterna har blivit pensionärer och nu behövs fler äldreboenden i Skellefteå, menar skribenten.

Foto: Ivar Aaserud/TT

Insändare2020-11-03 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1940-talisterna har genom åren kallats pionjärer, revoltörer, första tonårsgenerationen, klassresenärerna, jätteproppen Orvar och köttberget. Oavsett benämning föddes många barn under 1940-talet som bildade familj på 1960- och 70-talen, sällan med lika stora barnkullar som sina föräldrar. Numera tituleras de pensionär, frisk och kry eller i behov av vård och omsorg. Oavsett hälsotillstånd är social gemenskap, bra boende och möjlighet att klara sig själv så länge det går ytterst viktigt för välbefinnandet.

Omfattning och bredd av välfärd är det viktigaste målet för Skellefteå kommun enligt en debattartikel av kommunalråden Lorents Burman och Evelina Fahlesson, Norran den 22 oktober. Där nämns även att skatteintäkter är avgörande för kommunen. Med en befolkningsökning på 500 personer i år och fler under kommande år räknar man med ökade skatteintäkter. I detta sammanhang nämns inte att pensionärer också bidrar med skatteintäkter. Ej heller nämns pensionärer när nya bostäder planeras. Ytterst beklämmande eftersom antalet äldre ökar i Skellefteå, såväl som i hela landet.

Men missnöjet och oron växer när det saknas planering av senior- eller trygghetsboende fram till 2030. Alla äldre har inte behov av särskilt boende, men behov av bra bostad – på äldre dar. När byggboomen pågår som mest i Skellefteå finns ingen bostadsplanering för äldre skattebetalare, det är inte försvarbart – ej heller bra reklam för Skellefteå kommun.

Pensionär med hopp om bättring