Förskolan i Bodbysund – ni missar hela poängen

Förskola.

Förskola.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Insändare2020-05-06 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående svaret som rektor Malin Stenlund gav på vår insändare i Norran den 2 maj om nedläggning av förskolan i Bodbysund. Om vårt ifrågasättande reduceras ner till en obekvämlighet att lämna och hämta våra barn på två olika ställen, så missar man tyvärr hela poängen. 

Om avdelningen Gläntan varit ett provisorium så är det märkligt att inte det kommunicerats. Vi förflyttade våra barn för drygt ett år sedan, från just Burträsk, och fick då ingen information om att det var en provisorisk lösning. Istället ska det bytet nu visa sig innebära ytterligare två förflyttningar för vår fyraåriga dotter. 

Hade inbjudan till mötet nämnt att det var fråga om en förflyttning så hade kanske deltagandet sett annorlunda ut. Hade man dessutom bjudit in fler föräldrar än bara dem som berörs just denna höst så hade det kanske dykt upp än fler till den dialog man säger sig önska. 

Sedan april finns det alltså utbildad personal på plats. Då måste det vara lättare att förändra lokaler som inte uppfyller det man önskar, än att flytta ett tiotal fyra- och femåringar för en ettårig lösning. Och det särskilt i dessa tider, kan man tycka.

Är det så klokt av Skellefteå kommun att fatta ett beslut som innebär att fler barn och vuxna ska samlas på samma ställe? Alla riktlinjer angående coronapandemin säger att man ska hålla gruppen av människor man vistas bland så liten som möjligt, men då fattas det ett beslut som innebär att gruppen vårt barn ska befinna sig i ska bli större. 

Det poängteras att man tagit stöd av rätten till likvärdig utbildning i sitt beslut. Vi ser fortfarande inte att det innebär annat än att man behöver flytta till den avdelning som passar berörd rektor bäst. 

Föräldrar Elin och Kim Backman