Anonymiteten hotas – jag kommer inte att medverka

Vi förskolepersonal har fått en enkät som vi ska fylla i digitalt. Den rör arbetet på förskolan, värdegrund, vikariefrågan, kvalitetsarbetet, om vi hinner med barnen, vad vi tycker om våra rektorer med mera.

Skribenten menar att enkäten möjliggör för kommunen att röja personalens anonymitet.

Skribenten menar att enkäten möjliggör för kommunen att röja personalens anonymitet.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Insändare2021-05-22 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan man börjar svara på frågorna står det att enkäten är helt anonym, det ska inte gå att identifiera den som svarat på just den enkäten. När man då svarat på alla frågor ska man skriva vilken förskolan man jobbar på samt hur många år man arbetat på den förskolan. 

Hur anonymt är det? Det är hur lätt som helst att räkna ut vem man är. Detta kallar jag inte anonymt. Jag kommer inte att skicka in enkäten.

Irriterad pedagog

Svar direkt

Som du skriver har vi med ett antal bakgrundsfrågor i enkäten riktad till medarbetare i förskolan. Syftet med dessa bakgrundsfrågor handlar inte om att försöka förstå vad enskilda medarbetare svarat, utan att exempelvis kunna se om det finns skillnader mellan förskolor, områden eller hur länge man arbetat. Sådant kan visa sig värdefullt att känna till vid analysen av svaren. 

Utifrån enkäten kommer vi från förvaltningshåll att ge varje rektor svaren kopplade till sin förskola och sitt rektorsområde. I dessa underlag kommer inte några enskilda svar att finnas med och inget som går att koppla till någon individs svar. Det är inte heller relevant när vi från förvaltningshåll tittar på mönster i svaren. 

Den enda person som kommer att titta på svaren i det digitala enkätverktyg som används är jag i min roll som verksamhetscontroller. Jag kommer inte att kunna se vem som svarat då enkäten är anonym, och jag kommer inte jämföra svaren med personallistor över vilka som arbetar på förskolan i syfte att försöka lista ut vem som svarat vad. 

Jag kan garantera dig att dina svar i enkäten är helt anonyma. Du kan känna dig helt trygg med att lämna in dina svar.

Staffan Åkerlund, verksamhetscontroller, utbildning och arbetsmarknad, Skellefteå kommun