Förfärligt att inte värna individens bästa

Demens drabbar alla olika, menar skribenten som vill se mer sunt förnuft inom vården.

Demens drabbar alla olika, menar skribenten som vill se mer sunt förnuft inom vården.

Foto: Andreas Wälitalo

Insändare2023-12-14 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagsläget säger statistiken att cirka 25 procent av våra äldre har eller får demens Jag ifrågasätter hur vi idag behandlar våra äldre. När man pratar med socialtjänsten, ja då ska personen, som vi nära och kära önskar ett bättre levnadsförhållande, vara med. 

Individer som har ett korttidsminne på typ en sekund, men de har många gånger ett otroligt långtidsminne, som vid samtal, när de får ledtrådar är som de alltid varit, helt klara och kan därmed dupera sina medmänniskor hur lätt som helst. 

När det gäller barn så är det väl ingen som lämnar en femåring ensam, även om denna femåring säger ”jag klarar mig själv”. Som jag ser det är ofta en dement person att likna med ett barn. Jag tycker att det är förfärligt att vi inte ska värna om individens bästa. 

Allt var inte bättre förr, men nog hade folk bättre sunt förnuft. Jag efterlyser en bättre ordning som kunde leda till att våra äldre och som sagt ofta dementa människor fick en värdig levnad. 

Många sjukdomar drabbar människor ungefär lika, med demens finns det ingen likhet, alla drabbas olika. Gillar skarpt när det finns folk som är kreativa och förstår när regelverket är åt skogen och som reagerar på detta och inte bara säger ”jag följer lagen”, inte ett ord om att lagarna är fel och borde ändras. 

Gör det bästa av livet, det är härligt att leva och att få uppleva en ny dag.