Företagsrankningen slår rekord i ologiskhet

Jag vet att många under flera år ifrågasatt resultaten av den rankning som företagen gör varje år om hur bra de olika kommunerna är att driva företag i. Men frågan är om inte den senaste ändå tar rekord i att vara ologiskt.

Insändare 11 oktober 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För när vi jämför Skellefteå, som rankas lågt, med de kommuner i vårt län som får hög rankning så kan alla lätt konstatera med konkret fakta hur orimligt det är. Det som just företagen alltid annars hävdar är viktigt är ju så signifikant mycket bättre i Skellefteå än de som alltid får högst rankning. 

Skellefteå har länets lägsta kommunalskatt, konkurrensfördel i energikostnad som ju nu är det som påverkar lönsamheten mest, vi har stor besöksnäring tack vare kommunala satsningar i toppklassade campingar och nu även i kulturen och stort utbud av fritids- och sportanläggningar, vi har Campus, infrastruktur som E 4, stor hamn och egen flygplats. Kommunen har också lyssnat på kraven från företagen som att tidigt göra näringslivskontor samt industrihusbolag och här finns ju fler friskolor än alla topprankade kommuner i länet har tillsammans och vi har mer fritidsanläggningar än andra i förhållande till folkmängd. 

De topprankade kommunerna i länet har alla hög skatt, få företag, dålig service och avfolkning. Visst, jag tycker synd om glesbygdskommuner som inte har råd renovera sina badhus trots hög skatt, men de kan rimligen inte vara lättare att driva företag i vilket ju ska vara vad denna ranking handlar om.

Den låga rankningen är ingen bra reklam för denna bygd men trots det så är vi nu den mest expansiva företagsbygden i landet. Så hur dåligt kan då företagsklimatet vara? En undran blir då hur de negativa företagarna tror att anseendet påverkas hos en allmänhet? 

I denna bygd med rötter av småbrukare och arbetare har alltid stolthet och patriotism funnits bland annat över uppfinnarföretagen och att vi klarat oss själva trots läget mellan de gynnade residens- och universitetsgrannarna. Så denna ologiska ranking ger också ett illojalt intryck mot bygden. Är det väljarna/folket ni har en negativ inställning till? Oavsett så är det företagen själva som förlorar mest på denna inställning. Vi vill gynna det lokala i handel och inställning men då vill vi också att det lokala näringslivet slutar svartmåla vår bygd.

Jag ser att kommunledningen ska försöka med att göra en annan organisation men det spelar knappast nån roll hur än man anstränger sig eftersom det inte är rationella orsaker som avgör rankingen utan partipolitiskt subjektiva.

Fram med det optimistiska, ner med gnället


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa