Företagsranking utan logik och trovärdighet

Skribenten tycker att de återkommande företagsrankingarna saknar logik, speciellt när det gäller Skellefteå.
Skribenten tycker att de återkommande företagsrankingarna saknar logik, speciellt när det gäller Skellefteå.

Insändare 29 juni 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en märklig brist på logik i de resultat vi ser om företagsklimatet. Åtminstone i detta län och som gör mätningens trovärdighet obefintligt, även som partipolitisk populism.

Det orimliga är bland annat att just de två kommunerna (Skellefteå och Umeå) som de får de lägsta rankingarna är de som har mest infrastruktur som hamn, flygplats, E4, bredbandskapacitet yrkesskolor, sjukhus samt Skellefteå som har lägst kommunalskatt och överlägset flesta privata företag och fritidsanläggningar.

Politikerna har ju här på företagens krav gjort ett näringslivskontor som har morgonmöten. Här har vi i länet näst mest både privata skolföretag och entreprenörer i kommunalservice. Skellefteå har stor centrumhandel och bland de med bästa besökssiffror vilket också gynnar näringarna i stan. 

Skulle då denna kommunens tjänstepersonal vara mer ogina än andra? Knappast. Ska vi ha det såhär? Var är de utsträckta händer som 60 företagare påstå sig ska ha mot kommunen nu? 

Att vi nu utpekas som föregångsregion till och med av EU:s toppar är märkvärdigt och måste vara bra för näringslivet. Liksom att det satsats på lokala material och att vi har de bästa turistcampingarna med mera. 

Jag minns att Assar Svensson som var klar moderat, ändå alltid påstod att detta var bästa platsen. Det sågs som mycket positivt av folk. Och som vi vet så är norra Norrland ofta betraktat som tärande bidragstagare i södra landet och dessutom har vi större utmaningar med vårt avstånd till centren och att då är det trist se att detta späs på med rankingsvar som i sak är lätt se är orättvist. 

Alla kommuner är måna om sina näringar och denna bygd har en genuin småföretagarkultur bland befolkningen. Men nu har det blivit en visa att företagen är illojala mot bygden. Det skulle verkligen gynna anseendet och trovärdigheten om vi såg att rankingarna hade en rättmätigt positivare besvarade. Nu ges bygden en orättvist företagsnegativt bild. Det om något skadar företagen här. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa