Förbjud vedeldning i tätbebyggda områden

Skribenten menar att småskalig vedeldning är ett av Sveriges största hälsorelaterade miljöproblem.

Skribenten menar att småskalig vedeldning är ett av Sveriges största hälsorelaterade miljöproblem.

Foto: Mathilda Ståhl

Insändare2025-01-02 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från Skellefteå kommuns sida nämner man bara utsläpp från trafiken när man talar om luftkvaliteten i stan men man förbiser helt utsläppen från den småskaliga vedeldningen som är ett av Sveriges största hälsorelaterade miljöproblem.

Forskare anser att dagens vedeldning utgör den tredje största miljörelaterade cancerrisken i Sverige och småskalig vedeldning har uppskattats stå för hälften av Sveriges utsläpp av cancerframkallande ämnen och partiklar. Vedeldning påverkar även klimatet i och med att den släpper ut metan, som har 21–30 gånger större påverkan på växthuseffekten än koldioxid. Även utsläpp av stoft (sot) kan vara klimatpåverkande. Flyktiga kolväten (som finns i ved- och pelletsrök) ger elva gånger större påverkan än koldioxid.

Med detta i beaktande så är det verkligen märkligt att kommunen tillåter vedeldning inom tätorten och speciellt i radhusområden utan några restriktioner.

Idag är det bara att sätta in en braskamin utan byggnadslov och tanke på grannar, till och med i radhus där man får sätta in braskamin mot grannens vägg vilket innebär att man släpper ut röken 5 meter från grannens friskluftsintag.

Men både den boende som omkringboende drabbas av riskerna och följderna med eldningen och utöver cancer ger vedröken upphov till mer eller mindre allvarliga besvär hos 100 000-tals astmatiker samt hjärt- och lungsjuka.

Forskarna anser att frisk luft och hälsosam livsmiljö inte kan skapas med småskalig vedeldning och annan fastbränsleeldning inom tätbebyggda områden. Under vinterhalvåret så ligger röklukten tung över bostadsområdena och speciellt när det är lågtryck.
Därför måste kommunen ta itu med problemet och helt förbjuda all småskalig vedeldning i tätbebyggda områden.